Česko je připraveno jít do sporu s USA. Kvůli Dalíkovi

Spojené státy americké pořád odmítají vydat k výslechu bývalého velvyslance. V kauze Pandur tak český soud zvažuje právní kroky v USA

Spojené státy americké pořád odmítají vydat k výslechu bývalého velvyslance. V kauze Pandur tak český soud zvažuje právní kroky v USA.

Spojené státy americké odmítly vydat k výslechu v kauze Pandur bývalého velvyslance v Česku Richarda Garbera. Celý soudní proces, ve kterém se řeší podezření z uplácení při nákupu armádních vozidel od společnosti Styer Daimler Puch, tak uvízl v mrtvém bodě. 

Český soud, který v případě rozhoduje to však nehodlá nechat tak. Na tahu je podle zjištění biztweet.cz Městský soud v Praze. Na společném jednání Ministerstva spravedlnosti ČR, Ministerstva spravedlnosti USA a Velvyslanectví USA v Praze, Češi americkou stranu upozornily na nutnost vyslechnutí bývalého velvyslance.

„V rámci tohoto setkání byla řešena i žádost našeho soudu o právní pomoc při výslechu svědka Richarda W. Grabera. Setkání proběhlo 22.6.2015. Protože předsedkyně senátu na výslechu tohoto svědka trvá i nadále,  americká strana sdělila, že tento svědek odmítá vypovídat dobrovolně a je pravděpodobné, že v souladu s americkým právem své předvolání k výslechu soudně napadne s tím, že jeho výslech dostatečné zákonné opodstatnění,“ říká pro biztweet.cz mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Předsedkyně senátu Veronika Čeplová byla vyzvána, aby vypracovala dodatek k žádosti o právní pomoc. Na to operativně reagovala.

--

Čtěte také:

HlídacíPes: Byznys Agrofertu se státem až za 32 miliard

Babišův paskvil: k údajům o majitelích firem se dostanou jen vyvolení

Chronologie kauzy: Rath jako precedens. Tři roky vedly k průlomovému verdiktu

Letenkový podvodník končí v insolvenci. Dluží přes 13 milionů

Další biopalivová společnost krachuje. Po zásahu Finanční správy

--

V soudním líčení, jde o dokazování korupčního vlivu lobbisty Marka Dalíka na vrcholné úředníky a politiky z českého ministerstva obrany. V dotčeném případě soud řeší, zda Dalík nenaváděl státní úředníky k podpisu smlouvy s firmou Steyr, která vyrábí obrněná vozidla Pandur, i s vědomím nevýhodnosti obchodu. Ve věci už vypovídali třeba přítel slovenského premiéra Roberta Fica Miroslav Výboh, bývalí manažeři Steyru nebo exministr obrany Alexandr Vondra. Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až deset let vězení. Soud však může jeho jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až dvanáct let vězení.