Nástroje evropské integrace: Euro a sociální solidarita

Evropská unie chtěla před příchodem uprchlické a pandemické krize pevnější spojení svých členů. Integrace stojí na euru a pomoci silnějších slabším. V Česku jsou tato témata tabu a s příchodem euroskeptických poslanců v modrém změna směru nehrozí. Zahraniční politika země bude v otázce EU stát na křižovatce.

Přirozeným a klíčovým nástrojem integrace byla v minulosti hlavně společná měna. Kdysi mimořádně populární euro, po kterém nové členské státy toužily však z hlediska politického marketingu ztratilo svůj lesk během světové hospodářské krize.

I dnes však země, které euro mají, vyjadřují s měnou spokojenost. Jednotná měnová politika navíc přirozeně přibližuje země platící stejným platidlem.

Vztahy mezi členy eurozóny a mimo ni se změnily odchodem největšího členského státu mimo eurozónu – Velké Británie. V politice Evropské unie bude odstraněna překážka provázání politiky Společenství s měnovou politikou eurozóny. Lze předpokládat tlak na posílení řízení eurozóny a s ním spojené posílení hospodářské, finanční a fiskální unie.

Posilující proti-evropské hlasy, včetně těch z Česka, však rozvoj spolupráce v eurozóně ohrožují. Otázkou bude, zda se euroskeptické a anti-evropské strany dostanou k podílu na moci. Jde hlavně o Marine Le Pen ve Francii a Hnutí Pěti Hvězd v Itálii. Obě politická hnutí využívala možnost odchodu z eurozóny a návratu k národní měně ve svých předvolebních kampaních.

Sociální solidarita

Sociální politika je jednou z oblastí, ve kterých jsou členské státy Evropské unie jeden druhému nejvíce vzdáleny. Ačkoli existují snahy, zejména ze zemí jako je Francie, o harmonizaci sociálních politik jednotlivých členů Unie, obvykle iniciativy končí přehnanými návrhy, které vyvolají odpor menších členů Společenství a následné zamítnutí.

Čtěte také: 

Co český politik neřekne: Migrace jako ekonomická příležitost

Spojovník Visegrádu. Země regionu čerpají ze společných fondů

GDPR a údaje občana ve veřejné správě

Rozvoji principu solidarity a sociální složky jednotného trhu neprospěla ani hospodářská a migrační krize. Pokusy o sjednocení některých sociálních politik, jako například v případě udělování azylů, či sociálního nárokování zahraničních pracovníků však ukázaly, že v sociální harmonizaci hraje velkou roli národní populismus. Ten pokusy o sjednocení obrátil v ilustraci nerovnoměrného rozdělení bohatství mezi bohatými a chudými zeměmi, regiony a sociálními skupinami Evropské unie.

Evropská komise však v takzvané Bílé knize uvádí, že členské státy musí na společných sociálních normách pracovat více. Je proto pravděpodobné, že k pokusům o sociální harmonizaci bude docházet ještě častěji. Česko, které tak v opozici, jako i koalici razí nacionalistickou populistickou rétoriku bude při tvorbě budoucí společné politiky na rázcestí, zda se zaměří na politickou realitu a vize, nebo krátkodobá populární postoje.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb