SZIF začíná vyplácet doplatek k Jednotné platbě na plochu

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začíná s vyplácením doplatků k nejrozšířenější zemědělské dotaci – SAPS. Rozhodnutí se zálohou ve výši 70 % fond vydával od 19. října. Letošní sazba Jednotné platby na plochu je 3 331,68 korun na hektar.

K dnešnímu dni fond vydal 29 066 zálohových rozhodnutí a zemědělci dostali téměř 7,8 miliard korun. U doplatků však žadatelé musí počkat na nabytí právní moci rozhodnutí, kdy běží závazná patnáctidenní lhůta od data převzetí.

Pro urychlení výplat doplatků se žadatelé mohou vzdát práva na odvolání. Mohou tak učinit přes Portál farmáře v části Ostatní podání. Případně lze využít formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.

SZIF letos zasílá rozhodnutí o poskytnutí dotace primárně do datových schránek, nebo na Portál farmáře. Pouze v případě, že žadatel nemá datovou schránku, ani přístup k účtu na Portálu farmáře, doručí mu rozhodnutí pošta. Žadatelé, kteří potřebují obnovit přístup do Portálu farmáře SZIF/eAgri, najdou potřebné informace na https://www.szif.cz/cs/faq.