Tomáš Lemešani: Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013 – 2021. Populismus kombinovaný s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn.

Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana.

Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Knihu objednáte mailem na marketing@biztweet.eu, anebo v eshopu na tomto linku

Ukázky z knihy:

„V knize Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem chronologicky, ale také obsahem navazuji na Z Bureše Babišem. V prvním díle jsem popisoval, jak se bývalý agent StB s krycím jménem Bureš, kterým je podle archivů na Slovensku Andrej Babiš, pokoušel roky budovat byznysové impérium a pohlcovat veškerou moc v Česku tak, aby kolem sebe vytvořil auru úspěšného podnikatele se státnickým patosem.

V Můj stát, moje firma se věnuji všemu – podnikání, povaze, taktice i praktikách po jeho vstupu do politiky. Skutky nelžou a z obrazu úspěšného podnikatele Babiše zase čouhá ten, kterého jsme viděli v počátku devadesátých let – dravý kariérista ochotný platit za úspěch nejvyšší ceny.

(z Předmluvy)

„Během přípravy knihy o Andreji Babišovi se setkáte s množstvím vlažných až chladných reakcí. Nejčastější z nich vulgárně, prudce, ale někdy i bez emocí označují autora za zoufalce toužícího po pozornosti.

Nejčastější jde o reakce stylu: „A kolik knih bylo napsáno o Babišovi?

 „Další kniha, nemáte co jiného na práci?, „To čtou a píší pouze starci nebo „Nechte to na Kmentovi.

Na knižním trhu jsou mimo předchůdce Můj stát, moje firma – Z Bureše Babišem (v době přípravy Můj stát, moje firma) čtyři knihy monitorující příběh a veřejné působení Andreje Babiše. Osobně si myslím, že si tak významná a kontroverzní postava kopírující vývoj samostatného Česka a Slovenska zasluhuje mnohem více titulů.

Dosud publikované knihy navíc přináší spíš anonymní historky či tradující se příhody než důkladnou analýzu vlivů podnikatelského působení Andreje Babiše na jím vlastněné společnosti i na tržní prostředí v Česku. A právě tuto mezeru chci vyplnit.

(z úvodní kapitoly Kniha o Babišovi pro zapšklé starce)

Tomáš Lemešani... (1988) pracoval jako novinář od roku 2008 do roku 2017. Věnoval se zejména byznysu, kauzám a transparentnosti. Spolupracoval s řadou českých a slovenských titulů. Coby investigativní novinář také pracoval a pracuje pro neziskové organizace zaměřené na boj proti korupci. V současnosti se živí jako analytik pro podnikatelské prostředí pro klienty zejména z řad českých a slovenských, ale i evropských institucí, organizací a zástupců zaměstnavatelů. Provozuje také vlastní mediální projekt Biztweet.cz

Je autorem knihy Z Bureše Babišem (vyd. 2017), na níž volně navazuje jeho nový titul Můj stát – moje firma aneb z Babiše Burešem, ale také faktografického titulu Politika s.r.o. a románů ve slovenštině s názvy Štokholm a Dôvod.

Tomáš Lemešani: Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem, vydalo nakladatelství Brána, 324 stran