Americký kongres vyšetřuje Spotify

Členové Sněmovny soudního výboru prošetřují jak funguje Spotify Discovery Mode. Služba je podezřelá z poškozování kulturní obce a predátorství na její výdělcích.

To spočívá v nucení umělců akceptovat nižší licenční poplatky na stále konkurenčnějším trhu. „V době, kdy globální pandemie zdevastovala příjmy hudebníků a dalších umělců, bez jasné cesty zpět na předpandemickou úroveň, jakýkoli plán, který by v konečném důsledku mohl vést k dalšímu snižování platů pracujících umělců a v konečném důsledku k potenciálně menší volbě spotřebitelů, vyvolává významné problémy,“ stálo v dopise, kterým byl k výslechu vyzván ředitel Spotify.

Spotify hlásí, že umělcům platí méně než cent za streamovanou skladbu (odhad v rozmezí 0,003 až 0,005 USD. 

Režim služby “Discovery” byl představen v listopadu 2020. Pilotní program je omezen na funkce Spotify Radio a Autoplay a upřednostňuje skladby vybrané umělci a vydavatelstvími, kteří výměnou za větší expozici souhlasí s nižší sazbou autorských odměn. Streamovací služba uvedla, že tato funkce byla navržena tak, aby umělcům pomohla „spojit se s novými posluchači“. 

Unie hudebníků, která zahájila kampaň Justice At Spotify na začátku března 2021 uspořádala celosvětový protestní event, na který navázaly další iniciativy.

 

Beatshare.cz