Vzdělávání jako součást celoživotní kariéry. Dobrým příkladem je Finsko

Vzdělávání nemá končit v škole. Země, které obyvatelstvo vzdělávají a učí dovednostem sledujícím trendy hospodářství, odolávají krizi, rostou v životní úrovni a lépe budují demokratické principy. Příkladem spokojeného a odborně uplatněného obyvatelstva je Finsko. Jak na to?

Finsko patří v oblasti odborného vzdělávání a přípravy k lídrům Evropské unie. Podle posledních údajů z roku 2017 se do odborného vzdělávání a přípravy (OVP) zapsalo 74,4 procenta všech nových studentů vyšších středních škol. Celková míra zápisu do vyššího sekundárního OVP ve Finsku dosahuje úrovně 70,6 procenta, přičemž průměr Evropské unie je jen na úrovni 47,8 procenta.

O tom, proč tolik Finů považuje vyšší odborné vzdělání za atraktivní formu vzdělávání vypovídá statistika míry zaměstnanosti absolventů OVP - 78,5 procenta, či samotné metody vzdělávání, které jsou pokrokové a pro zájemce představují flexibilní formy absolvování studia. To je často organizováno v úzké spolupráci se zaměstnavateli ze studovaných oborů.

Racionalizace odborného vzdělávání

Finsko pokračuje v provádění reformy OVP. Díky ní se veřejné financování školství začalo orientovat podle zaměstnanosti absolventů v jednotlivých oborech. Počet oficiálně uznaných a školených oborů se díky reformě zúžil z 351 na 164.

Čtěte také:

Česko připravuje novou strategii pro celoživotní vzdělávání. Jak je na tom dnes?

Na zahraniční vzdělávání učitelů dal Brusel přes 27 milionů

Oddlužení v Česku. Předlužení pokrývají desítky organizací, ani to nestačí

 

Stát také začal tlačit na vyšší spolupráci odborného vzdělávání dospělých a odborného vzdělávání mladších studentů. Tříletá strategie zflexibilnenia a zatraktivnění vzdělávání počítá od roku 2018 s tříletým rozpočtem po 20 milionů eur.

Další snaha směřuje do zvýšení odborné připravenosti pedagogů. Tím se sice doporučuje rekvalifikovat o nové směry OVP každých 5 let, reálně však absolvoval kurz odborné přípravy v dospělosti jen každý pátý z nich.

Vzdělaní a celoživotně se vzdělávající

V účasti dospělých na neformálním vzdělávání a vzdělávání obecně je Finsko mezi prominenty. Jen 55,4 procenta dospělých má kvalifikaci považovanou za nízkou, což je pod průměrem Evropské unie - 56,8 procenta.

Na neformálním vzdělávání dospělých se naopak zúčastnilo až 28,5 procenta dospělých, což je nad průměrem Evropské unie - 11,1 procenta.

Země se nyní zaměřuje hlavně na podporu vzdělávání dospělé populace s nízkou kvalifikací. Navzdory dobrým všeobecným číslům totiž nedostatečně vzdělaná populace do neformálního vzdělávání dospělých vstupuje pouze omezeně.

Evropská komise Finsku doporučuje hlavně zvýšení motivace pro návštěvu rekvalifikačních kurzů mezi lidmi s nízkou kvalifikací.

Nové finance a projekty

V únoru 2019 byla zřízena pracovní skupina, která připravuje síť opatření na podporu systematického rozvoje dovedností souvisejících s odbory, ve kterých je nedostatek pracovní síly.

Pracovní skupinu tvoří zaměstnavatelé, ministerstva, pedagogové i zástupci studentů. Jedním z prvních kroků skupiny bylo vytvoření speciálního motivačního finančního rámce pro školy ochotné vytvářet podmínky i pro vzdělávání dospělých.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Text je součásti analýzy pro Republikovú úniu zamestnávateľov 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb