Germicidní UV-C záření v boji s koronavirem

Princip fungování UV-C zářiče je známý. S ultrafialovým zářením o příslušné vlnové délce, nejčastěji 240-280 nm dochází, ke sterilizaci a postupnému odumírání mikroorganizmů. Záření UV-C je prokazatelně zhoubné pro živé organizmy. Spektrum jeho využití je velmi široké. Pro naše účely se jedná zejména o dezinfekci a sterilizaci.

UV-C záření je efektivní při ničení nukleových kyselin organismů – dochází k narušení jejich DNA, a to narušením šroubovice DNA, takže nemůže docházet k dalším buněčným procesům, čili množení nebo dělení. To platí i pro viry, bakterie a řasy.

Výkon svítidla je v závislosti mezi jednotlivými druhy, výrobci, a tedy i kvalitou velmi variabilní.

Nabídku germicidní UV-C dezinfekce pro kancelář a domácnost najdete v eshopu Modernoffice.cz na tomto linku

Doporučuje dimenzovat počet zářičů tak, aby byla i na konci jejich životnosti stále ještě zajištěna jejich dostatečná funkčnost a výkon. Je třeba mít na paměti, že na samotných lampách se uvádí příkon ve wattech, ale ne hodnota jejich výkonu UV-C.

Generelně je možno považovat lampy s příkonem menším jak 36 W za méně efektivní a vhodné pro lokální dezinfekci malých prostor, tam, kde lampu v danou dobu umístite. 
Lampy s výkonem nad 36 W už dezinfikují celé byty, či domácí kanceláře. Mějte ovšem na paměti, že dezinfekci lze provést pouze v nepřítomnosti, tedy pokud jste mimo osvícený prostor. Lampy v nabídce modernoffice disponují senzorem, který nedovolí sterilizaci spustit v přítomnosti člověka či pejska. Nejčastěji dezinfekci spouštíte dálkovým ovladačem z jiné místnosti, či časovačem. 

 

Modernoffice.cz