Novým členem představenstva ČEB se stal Jiří Schneller

Představenstvo České exportní banky (ČEB) je kompletní. Novým členem byl jmenován finančník Jiří Schneller, předsedou představenstva zůstává i na další období dosavadní šéf banky Jaroslav Výborný.

ČEB se na základě rozhodnutí vlády stane dceřinou společnosti státní pojišťovny EGAP, změny ve vedení banky proto představil jejím zaměstnancům náměstek Ministerstva financí Ondřej Landa.

„Banka se stane stoprocentní dcerou pojišťovny EGAP. ČEB si přitom zachová své místo na finančním trhu, a to nejen při financování exportu ve velmi specifických oblastech. Jsme přesvědčeni, že může hrát důležitou roli i v dalších oblastech. Věřím, že nové složení představenstva dokáže posunout integrační procesy výrazným krokem kupředu,“ uvedl Ondřej Landa.

Podle „staronového“ předsedy představenstva Výborného vize fungování ČEB v rámci budoucího integrovaného celku vychází především z potřeb tuzemských exportérů. „Česká ekonomika je na exportu závislá a naším cílem je poskytovat českým vývozcům ještě lepší služby, zvláště v době koronavirové pandemie,“ dodal Jaroslav Výborný.

Nový náměstek ČEB Jiří Schneller v minulosti řídil několik pojišťovacích ústavů. V letech 2012 až 2019 působil ve funkci ředitele a předsedy představenstva pojišťovny Aegon. „Česká exportní banka má jednoznačně své místo, stejně jako jej mají podobné instituce na financování exportu ve všech vyspělých zemích světa. Mým dlouhodobým cílem je společně s kolegy z představenstva a ostatními definovat, co je ČEB a kde se její místo na trhu nachází,“ řekl Jiří Schneller.

Představenstvo ČEB je trojčlenné. Předsedá mu generální ředitel Jaroslav Výborný, vedle Jiřího Schnellera je členem náměstek pro oblast řízení rizik Emil Holan. ČEB poskytuje českým vývozcům peníze a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové trhy. Banka vznikla v roce 1995. Od té doby podpořila přes 1200 obchodních případů ve více než 80 zemích světa v objemu přesahujícím 380 miliard korun. V současné době financuje výstavbu letišť v Senegalu, největší projekt českých firem v Africe za poslední desetiletí a svým financováním se podílí například i na vývoji českého cvičného proudového letounu.