Nové pořádky starým myšlením

Očekávání jsou vysoká, nová státní reprezentace na Slovensku na to nesmí zapomenout. Snaha některých ministerstev nesmí být negována populistickým běsněním.

To bohužel předvádějí dvě ze čtyř koaličních stran na Slovensku, a to v době, kdy od nové vlády každý z voličů očekává představení nové vize vedení země.

Po 100 dnech poznamenaných koronou přichází čas, kdy ústavní většina může naplňovat ambiciózní vládní program bod po bodu. Vše bohužel vázne pro nepodstatné témata jako zkopírována diplomová práce předsedy parlamentu.

Klientelismus a šedé pozadí jeho strany ohrožuje celou budoucnost vytoužené změny. Přesto marketingově zdatný premiér ustupuje ještě zdatnějšímu populistovi jehož kauzy zahlcují veřejné dění v době, kdy jiné země přicházejí s nebývalým reformami.

Boris Kollár i Igor Matovič musí myslet na to, že těch, kteří je nevolili je více než těch, kteří jejich stylu politiky fandí. Ústup od předvolebních slibů a řešení osobních problémů jejich samotných i členů jejich stran nesmí zastavit očekávané pozitivní změny hlavně v spravedlnosti, efektivnějším fungování státu a podnikatelském prostředí.

Podnikatelé vnímají několik pozitivních snah ministerstva hospodářství a resortu financí. Pro neustále přinášené populistické témata a boje však jejich aparátům stále chybí jasná podpora premiéra, který svou energii vybíjí líbením se na Facebooku a před televizními kamerami.

V otázkách boje proti korupci dochází k nesporným pokrokům. Problémy je ale nutné řešit systémově, ne trestem vybraných cílů. Vláda si musí uvědomovat unikátní příležitost, kterou dostala. Krev v očích nesmí zahnat chladný hlas rozumu. V opačném případě se sice společnost potěší z trestu několika konkrétních postav, ale po další změně vlády objeví nezměněné struktury a prostředí přející systematizované korupci.

Koronakrize mění fundamenty byznysu. Měla by změnit i přístup politiků

Biztweet Exclusive: Evropská unie na rozcestí

Biztweet Exclusive: Ideologie a populismus namísto reforem

Občané vítají i dílčí snahy ministerstva kultury, školství, životního prostředí, či vnitra. Přichází však čas, kdy je nutné jednat, a to závratným tempem. Léto, odeznění pandemie ani intriky uvnitř kabinetu nebudou v očích slovenských voličů omluvou nenaplnění programu. A jak víme, příležitost naplnit ho, dává Slovák pouze jednou za dekádu.

Česká vláda se s problémem korony v ekonomice vypořádala lépe než na Slovensku. Hlavně díky menšímu dluhu a lepšímu výkonu ekonomiky. I zde však osobní problémy Andreje Babiše vyplývající z jeho masivního konfliktu zájmů, který potvrdil i Evropský parlament, dominují nad systematickým řešením a vizemi.

Hrozba ztráty nebývale štědrých evropských zdrojů pro osobu premiéra neochotného akceptovat pravidla platné v celé Evropské unii společně s populismem, který před parlamentními volbami 2021 zesílí, zavání "průšvihem".

Také v červnu proto z pohledu Biztweetu platí, že v regionu V4 dusíme nové příležitosti starými postupy a přístupem politiků.

Biztweet Exclusive 0720 naleznete na tomto linku, nebo v našem eshopu. Tvorbu Biztweetu v dalším měsíci podpoříte i nákupem předplatného na stejném linku.