"Za to může Brusel". Co znamená gold-plating a co způsobuje?

Politici v členských zemích Evropské unie často obviňují Evropskou komisi z nadměrné regulace či tvrdého restrikčního přístupu. Ve skutečnosti však dělají chyby při přenášení evropských směrnic do domácích zákonů. Doplácejí na to voliči, podnikatelé i Brusel samotný.

Zhruba 2000 evropských směrnic, které dosud Unie vydala, upravují rozmanité části fungování státu. Nejčastěji jde o jakési doporučení, kterým směrem se při tvorbě domácích zákonů vydat. Jejich smyslem je to, aby každý členský stát dodržoval stejná pravidla a měl stejná práva. Aby Evropská unie vystupovala jednotně a některá ze zemí pro odlišnost legislativy neztrácela konkurenceschopnost, nebo dokonce přístup na jednotný trh.

Bohužel i zde často dobrý úmysl vede k negativně vnímanému výsledku. Nejčastěji je příčinou zlozvyk zvaný gold-plating. Jde o chybu, často opakovanou pro volnost metod transpozice směrnic, kterou Unie členským státům umožňuje.

Ty pak často směrnice do zákonů přepisují jen formálně, nebo naopak v domácí legislativě dělají vícepráce a přidávají regulační a sankční opatření, která od nich směrnice nepožadují. Společným znakem pak je, že vinu za špatný stav zákona, který části obyvatelstva ubližuje, svaluje domácí politik právě na evropskou politiku.

Z hlediska teorie rozlišujeme při transpozici směrnic:

a) minimalistické provedení - jde o doslovné přebírání textu směrnice se zohledněním technické specifikace a terminologie; při minimalistické transpozici v podstatě nemůže být gold-plating identifikován, nakolik se text směrnice téměř úplně kopíruje;
b) neminimalistické provedení - při tomto způsobu provedení se mění text, nikoli však rozsah směrnice; v daném případě existuje riziko vzniku gold-plating ve vnitrostátní právní úpravě.

Gold-plating by měl být vnímán jako neutrální pojem. Existuje totiž také opodstatněný gold-plating - z určitého důvodu. Jde nejčastěji o regionální specifika. Rozhodnutí neaplikovat minimalistickou verzi provedení však členský stát musí dokázat vysvětlit, co se nejčastěji neděje.
 
Gold-plating může mít podobu stanovení nových povinností, které jsou pro jejich adresáty více zatěžující, než vyplývá z práva Evropské unie, tedy zavedení takových povinností, které z práva Evropské unie nevyplývají.
 
Čtěte také: 
 
 
 
 
O gold-plating může jít také v případě, kdy členský stát nevyužije v plném rozsahu výjimky, které právo Evropské unie umožňuje. Případem, kdy dochází k identifikaci efektu gold-plating je i to, že členský stát z více možností daných směrnicí na výběr nevybere ty nejméně zatěžující adresáty příslušné legislativy.
 
Za gold-plating můžeme považovat i pasivitu členského státu, pokud například ponechá v právním řádu v platnosti a účinnosti přísnější požadavky i po tom, co se na danou oblast působnosti začne vztahovat směrnice, jejímž obsahem jsou méně náročné požadavky. O gold-plating lze hovořit i v případě, že během transpozice dojde k rozšíření působnosti směrnice i na další subjekty, na které se primárně povinnost nevztahovala.

K identifikaci efektu gold-plating dochází i při předčasné transpozici. Gold-plating mohou představovat i přísnější sankční režimy, a také v mnoha případech. K tomuto nežádoucímu jevu dochází i při využití procesu provedení směrnice jako platformy pro zavedení vnitrostátní právní úpravy, která nepatří pod účel a cíl směrnice - "skryté novely" nebo "přílepky".
 
 
Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb