Symbol devadesátek Jonák. Celebrita, či mafián?

Krásné ženy, obscénní chování, alkoholu a drog co hrdlo ráčí. Bohémský život Ivana Jonáka přilákal spoustu umělců, sportovců i politiků. Kouř bezstarostného života celebrity zastíral zrak veřejnosti, která přehlížela, že jde o mafiána.

K poctivému výdělku měl Jonák na hony daleko. Chtěl peněz mnohem víc a co nejjednodušeji. I proto se stal symbolem podnikavců a spekulantů devadesátých let.

Za mřížemi skončil už za bývalého režimu. Kariéru po propuštění oživoval nejdřív jako popelář, následně vyhazovač, vekslák a taxikář.

Za peníze nejasného původu si začátkem 90. let společně s německým partnerem Helmutem Hugerem založil jeden z prvních velkých halových discoklubů Discoland Sylvie. Nebyla to ledajaká diskotéka, ale místo s drahými drinky, kde se u prvních legálních striptízů, diskoték a večírků setkávala smetánka včetně politiků.

Je veřejným tajemstvím, že na místě probíhaly jednání o dohozených kšeftech, mafiánské porady, ale i diskreditační nahrávání vybraných osob dekadentně řádících se striptérkami a drogami.

Čtěte také:
 
 

Pirát z Prahy Viktor Kožený

Časem se Jonák znelíbil svým bývalým partnerům, zájemcům o jeho trh, ale i těm, které kvůli němu vydírali. Stal se proto opakovaně terčem nezdařilých pokusů o atentát.

Osud okázale oblečeného a šperky vyzdobeného mafiána zpečetily jeho spletité vztahy. Manželka společně s její milencem chtěli Jonáka připravit o část majetků. 

Jonák si proto objednal jejich vraždu. Po soudním procesu byl za nájemnou vraždu odsouzen k osmnácti letům odnětí svobody. Z výkonu trestu byl propuštěn koncem dubna 2014 zejména kvůli jeho zdravotnímu stavu.

Nadále mediálně aktivní a glorifikován bulvárem tvrdil, že chce zase podnikat, ale v únoru 2016 zemřel na důsledky závažného stupně cukrovky. 

 
Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb