František Savov. Vzpomněl si, že léta podváděl

Podnikatel, který se léta vyhýbá české justici si na sklonku roku 2019 vzpomněl, že v tuzemsku skutečně něco vlastní. Impérium poskládáno ze lží a utajovaného vlivu získává trhliny.

Léta odmítání, ignorace úřadů, hrozeb žalobami a horkých telefonátů vedením redakcí. František Savov, který se ve Velké Británií snaží vyhnout vydání k českým soudům, roky odmítal, že by měl něco společného s lounskou firmou Legios Loco. Dnes po tlaku konkurence obrací.

„Je tam nějaká struktura, nějaká mateřská firma, nějaká babičkovská firma, na konci je nějaký fond, struktura typu fond, kterou vlastním já,“ docela výstižně popsal Savov své podnikáni v rozhovoru pro DVTV.

Nad tím, že dosud médiím i úřadům lhal, aby se vyhnul další hrozbě trestního stíhaní se nepozastavil. Naopak dále se pochlubil tím, že v Česku pořád vlastní desítky podnikatelských projektů.

Za jeho nečekanými přiznáními stojí ztráta několika firem, které dostal nutnosti své anonymizace a trestním stíháním na pokraj insolvence. Jistě zabolela zejména ztráta vzpomenuté vagonky, či catering společnosti Skyport a její sester poskytujících služby na pražském Letišti Václava Havla.

Nepřátelský souboj

Za těmito údery stojí zejména skupina Czechoslovak Group miliardářské rodiny Strnadů. Ti se Savovem válčí už léta, zejména ve strojírenském byznysu. Ne zrovna přátelsky teď využívají situaci konkurenta a firmu po firmě mu postupně rozebírají kdysi mocné impérium.

Savov pobývá od roku 2012 ve Velké Británii. Do Česka by se údajně rád vrátil, ale má obavy, že mu nebude umožněn spravedlivý proces v případech podezření z jeho ekonomických trestních činů.

Savov je stíhaný pro podezření z daňových úniků. V kauze nazvané Octavian jde o krácení daně ve výši několika set milionů korun. V případu je obviněno 11 lidí. Ti podle policie vymysleli obchodní schéma, díky němuž získali na vratce DPH 770 milionů korun. V kauze ale přetrvává patová situace.

Hlavním důvodem je fakt, že se nedaří vyslechnout obviněného miliardáře Františka Savova. Ten žije v Londýně a českým úřadům se jej nedaří dostat zpět. Aktuálně se Savov stíhaní pokouší vyhnout žádosti o britský azyl. Spoléhá také na případný chaos po Brexitu.

Britská policie se začala případem Františka Savova zabývat na základě evropského zatýkacího rozkazu v říjnu 2014. Krátce poté, v listopadu 2014, byla žádost o vydání Savova odročena.

Série případů

Když nižší soud Westminster Magistrates’ Court v červenci 2015 nařídil vydat Savova do České republiky, miliardář se vůči rozhodnutí odvolal k Vrchnímu soudu v Londýně, který však v červenci 2016 verdikt potvrdil.

Vydání Savova do Česka se nedaří ani tři roky poté, co platnost evropského zatykače potvrdily dva britské soudy. Městské státní zastupitelství v Praze, které případ řešilo, podle písemní odpovědě v případu udělalo vše, co mohlo. Řízení o předání na základě evropského zatýkacího rozkazu neprobíhá kvůli nečinnosti úřadů. Ta přichází podnikatelovým obstrukcím vhod.

Kromě případu Octavian byl František Savov podezírán i ze snahy podplatit policejního úředníka, který měl za čtyři miliony korun záměrně přehlédnout data v zajištěných počítačích. Už v roce 2015 však soud konstatoval, že „se nepodařilo prokázat přímou vazbu na podnikatele Savova“.

V roce 2016 také vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová zveřejnila informaci, že Savov disponoval interními dokumenty státního zastupitelství. Jejich únik se nadále vyšetřuje.

Další stamiliony

Vyšetřování případů, v nichž figuruje jméno Františka Savova, vedlo také k vzniku případu „Tiskař“. Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu operující v rámci takzvané Daňové kobry odhalili podvody maskované za podnikání v oblasti polygrafie ve výši téměř 800 milionů korun.

Státnímu zástupci navrhli obžalovat pět osob, kterým za krácení daní hrozí 5 až 10 let odnětí svobody, některým až 12 let za zneužití pravomoci úřední osoby.

„Poznatky z případu Octavian přivedly kriminalisty ke skupině osob, kterým mělo být v souvislosti s poradenstvím a obchodem v oblasti polygrafie, grafického zpracování dat a zejména v rámci obchodu s použitými tiskařskými stroji neoprávněně vyplaceno správcem daně více než 750 milionů korun. Dalším prověřováním se podařilo zjistit, že se na této trestné činnosti měli podílet i dva pracovníci příslušného finančního úřadu,“ uvádí mluvčí Jaroslav Ibehej na stránkách policie.

Čtěte také:

David Snášel: Byznysu v Ázerbájdžánu by prospěl mír

Z Bureše Babišem: Ľubomír Šidala

Chytře a nenápadně. Jannis Samaras patří k nejtaktičtějším podnikatelům

Podle závěrů kriminalistů měly obchodní transakce obviněných v letech 2010 – 2012 dosáhnout objemu téměř pěti miliard korun. Následně měla být správci daně předkládána daňová přiznání k dani z přidané hodnoty, která obsahovala standardní obchodní operace a podvodná plnění, jež byla realizována s cílem neoprávněně uplatnit nárok na odpočet.

Městský soud v Praze řešil další případ, při jehož vyšetřování padlo jméno Savov. Konkrétně šlo o fiktivní faktury a podvody s DPH v kauze společnosti Lostr, později přejmenované na Heavy Machinery services.

Podle výpovědí svědků se měl Savov prezentovat jako koncový vlastník společnosti Lostr. František Savov ale vlastnictví firmy odmítal a výpovědi svědků označil za účelové. Ve věci nakonec nebyl ani vyšetřován a soud ve svém verdiktu za viníky označil členy vedení firmy Milana Matouška a Dalibora Prokeše.

Vliv na média

Co Savov v Česku vlastní nelze přesně říct. Pořád neaplikovaný zákon o prokazování konečných uživatelů výhod umožňuje skrývat skutečné vlastnictví firem. Savov nechce mít s problematickými podniky a ve snaze ukrýt majetek s jeho firmami na papírech nic. Přiznává se k nim až po tom, co jej o ně připraví konkurence.

Kromě vagonky Legios jde také třeba o autoprodejce Auto Exner. Jeho jméno je spojované také se záložnou Artesa, či sítí catering služeb Gastro Hroch a Skyport. O poslední dvě firmy přišel po letech problémů teprve na konci roku 2019.

Aby navzdory utajování vlastnictví neztrácel vliv, dlouho financoval a dodnes financuje některé mediální projekty. Jde třeba o utajovaný sponzoring Svobodného fóra s webem Forum24, či nakladatelství Mladá fronta. To vydává třeba titul Euro, ale hraji roli také na knižním trhu. I mediální skupina Františka Savova je však na hraně krachu a nevěští jí světlé zítřky.  

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb