Podpora obnovitelných zdrojů na Slovensku diskriminuje menší hráče

Podle odborníků a podnikatelů z oblasti fotovoltaiky jsou pravidla pro podporu malých zdrojů zelené elektřiny nespravedlivé. Z podpory profitují velcí producenti. Malí jsou diskriminováni.

Institut lokálních zdrojů zavedla novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů platná od počátku roku 2019.

V zákoně je lokální zdroj pojmenován jako malá elektrárna, která může do sítě poslat maximálně 10 procent svého výkonu.

Lokální obnovitelné zdroje energie, které si jejich majitelé vybudovali pro vlastní potřebu, nemohou připojit do sítě bez platby za přístup do distribuční soustavy a bez smlouvy o převzetí odpovědnosti za odchylku. Podle Slovenské asociace fotovoltaického průmyslu a OZE (SAPI) jde o porušení platné legislativy, které mimo jiné zhoršuje podmínky pro splnění závazku Slovenska zvýšit do roku 2020 podíl OZE na 14 procent.

"Výrobce z OZE zaskočily podmínky připojení nových lokálních zdrojů. Distribuční společnosti žádají potvrzení o odpovědnosti za převzetí odchylky a uzavření smlouvy na platbu G-komponentu, kterou dokonce podmiňují výměnu elektroměru a spuštění do provozu," uvedla asociace SAPI.

Čtěte také:

Ministerstva předloží vládě nový plán čisté mobility

Premiérova továrna navýší výrobu biopaliv

Větrný park Chomutov se nevzdává. Projekt dopracovali

Uzavírání těchto smluv je však podle názoru SAPI v rozporu se zákonem a navíc i komplikuje a zpomaluje celý proces připojování. Lokální zdroje tak na konci dne mají stejně komplikované podmínky jako zdroje velké.

"Nejnověji jsme zjistili, že lokální zdroj podléhá i nesourodé platbě G-komponentu a to přesto, že distribuční soustavu majitelé lokálních zdrojů ani nemohou využívat," kritizuje asociace nepřipravenost slovenské legislativy.

SAPI požádala distribuční společnosti o nápravu procesu připojování lokálních zdrojů. Na list již zareagovala Západoslovenská distribuční, podle níž může lokální zdroj za určitých podmínek dodávat energii do distribuční soustavy, čímž se stává účastníkem trhu s elektřinou, stejně jako ostatní výrobci.

 

Biztweet, TASR podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb