Politika s.r.o.: Tvůrci paralelního vesmíru

Ačkoli je strana Svoboda a přímá demokracie především v rukou Tomio Okamury a Radima Fialy, v pozadí hnutí stojí několik zajímavých hráčů. Stranu tvoří hlavně mediální kapitál.

Ten přímo souvisí s vytvářením jakéhosi paralelního vesmíru, ve kterém je Okamura a jeho parta prezentován jako bijec příživníků, lichvářů a obchodníku s chudobou. O čem však voličům strana neřekne, je to, že její pilíře stojí právě na základech byznysu, který sama označuje za nemorální.

Podobně jako u předešlých politických pokusech vsadil Tomio Okamura zejména na spolupráci s PR lobby a mediální společnostmi zaměřujícími se na alternativní obsah. Alternativní ne v uměleckém slova smyslu, ale ve smyslu nerespektovaní etických principů žurnalistiky a mohutně se věnující propagandistické činnosti.

Důležitým finančním a propagačním partnerem xenofobního hnutí je výzkumná agentura Sanep. Agentura, za kterou stojí dlouhodobý obchodní partner hnutí Jan Fulín, patří mezi nejaktivnější průzkumové politologické společnosti v České republice. Kvanty průběžných výsledků politických stran, či průzkumů důvěryhodnost,i bombarduje média i veřejnost.

Grafy od Sanepu tak díky atraktivitě sdělení končí v různých bulvárních, ale někdy i seriózních zprávách. Před volbami je firma pravidelně kritizována, že nahrává vybraným subjektům. Nerozhodnuté voliče podle kritiky odborníků často motivuje přemrštěnými výsledky vybraných kandidátů a opačným snižováním jejich politické konkurence. Toho lze dosáhnout nastavením metodiky průzkumu tak, aby odpovídal určitý vzorek lidí, či přizpůsobením anketové otázky tak, aby odpovídajícího motivovala odpovědět negativně vůči určité možnosti a kladně v prospěch jiné možnosti.

Eknihu Politika s.r.o. můžete objednat úhradou 149 CZK na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat mail, kde si knihu přejete dodat. Vše lze nakoupit také po kliknutí zde.

Sanep společně s agenturami Focus, Médea a Phoenix nedodržuje pravidla Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění. To proto samo opakovaně varuje před praktikami agentury, která je partnerem Svobody a přímé demokracie.

Sdružení kromě jiného kritizuje, že Sanep pro výzkumy používá málo spolehlivé internetové dotazníky, které lze lehce zvenčí pozměnit, či ovlivnit jejich zásah. Potvrzeny jsou také případy průzkumů, u kterých byl neobjektivně ovlivňován kmen respondentů.

Čtěte také:

Politika s.r.o.: Czexit jako lapač preferencí

Babišova politika nastavila nové hranice českého voliče. A ze mě udělala optimistu

Politika s.r.o.: Buňky a struktura populistů

Proč je agentura ochotna riskovat své jméno si lze domýšlet na základě pohybů z účtu Svobody a přímé demokracie.

Peníze ze strany Tomio Okamury proudí ke skupině firem, spojované právě se Sanepem. Další firma údajného majitele průzkumové agentury - Jana Fulína - Play Net zinkasovala od Okamurovy strany za nejasně popsané PR služby po volbách 7,4 milionu korun.

Ve společnosti je členem představenstva Radomír Pekárek. Ten v roce 2009 kandidoval na post generálního ředitele České televize. Sliboval rozsáhlé škrty zejména publicistických a zpravodajských programů. Dnes vlastní konspirační portál prvnizpravy.cz.

Na peníze společnosti, která obchoduje s SPD dohlíží v dozorčí radě také Daniela Tománková, která kromě podnikání v esoterice působí i v dalších firmách ovládaných Janem Fulínem. Dalším členem je Oldřich Zajíc, který je šéfem agentury Sanep.

Jan Fulín ovládá Play Net prostřednictvím společnosti Astro Capital. Z hlediska Astro Capital může být pro přepojení s Tomio Okamurou zajímavý fakt, že část akcií firmy je ve formě takzvaných kmenových akcií na jméno. Jejich majitel má právo na vyplácení dividendy, může však zůstat v anonymitě.

 

Ukázka z knihy Politika s.r.o., Tomáš Lemešani