Moravskoslezský kraj už nestihne čerpat peníze pro projekt u dolu Barbora

Moravskoslezský kraj nepředložil potřebné dokumenty pro vybudování průmyslové zóny Nad Barborou. Dotaci 1,2 miliardy korun tak nezíská.

O tom, že injekci, ze které měl 750 milionů poskytnout stát čerpat nebude rozhodly nevyjasněné majetkové spory. „Jednou z hlavních podmínek čerpání dotačního programu, na který se ptáte, je doložit územní rozhodnutí k hlavním stavbám technické a dopravní infrastruktury. Moravskoslezský kraj tak však neučinil a registraci akce na revitalizaci zóny Nad Barborou na průmyslový park proto nebylo možné vydat,“ říká pro Biztweet mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

V rámci Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury už kraj peníze nedostane. Program končí v roce 2020 a v tomto roce se z něj financované akce musí také realizovat.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje nový program na podporu průmyslových zón. Podporovat by se z něj měly zejména menší projekty s důrazem na smart (technologicky chytrá) řešení, zabránění vylidňování obcí. O tuto státní dotaci si bude moci i Moravskoslezský kraj samozřejmě požádat,“ dodává Filipová.

Čtěte také:

Problémy Babiše ohrožují nezávislost justice, tvrdí Rekonstrukce státu

Felshtinsky pro Biztweet: Nejedlý je považován za ruského agenta

Průmyslová zóna Nad Barborou měla revitalizovat bývalé důlní plochy v Karviné. Regionu s vysokou nezaměstnaností měla také pomoci s řešením útlumu těžby uhlí. Lokalita byla nabízena investorům agenturou CzechInvest.

Projekt zbrzdily spory insolvenčního správce OKD Lee Loudu s bývalým vedením důlní společnosti OKD. Partnerem , který Moravskoslezskému kraji objekty u dolu Barbora prodává je firma Asental Land, za kterou stojí miliardář Zdeněk Bakala. Společnost nabyla do svého vlastnictví na základě smluv uzavřených se společností OKD, tedy další tehdy Bakalovou firmou v roce 2014 nemovité věci nacházející se mimo jiné v lokalitě budoucí průmyslové zóny. Insolvenční správce se domáhá určení neúčinnosti těchto smluv.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu