Problémy Babiše ohrožují nezávislost justice, tvrdí Rekonstrukce státu

Opakující se problémy předsedy vlády odklonili pozornost Andreje Babiše od protikorupčních slibů. Spolupráce s Rekonstrukci státu vázne.

„My jsme dali premiérovi jedinou podmínku, ať začne vláda urychleně pracovat na zárukách pro větší nezávislost justice. Už 30. dubna jsme vyzvali vládu, aby přijala sedm pojistek pro nezávislou justici,“ říká v rozhovoru pro Biztweet garant iniciativy Rekonstrukce státu Pavel Franc.

Ultimátem prý reagovali na náhlou výměnu ministra spravedlnosti, která se stala jen týden po schůzce Rekonstrukce státu s exministrem Kněžínkem, kde si potvrdili, že věci v protikorupční oblasti začínají jít dobrým směrem.

„Nedlouho poté byla jmenována Marie Benešová s tím, že bude lepší “protikorupční bojovnicí”. To podle nás vnáší do celé věci určité pochybnosti,“ uvádí Franc.

Iniciativa neziskových organizací premiéra vyzvala k vyšší aktivitě v protikorupčním boji. Ta prý z hnutí ANO vyprchala společně s původním zápalem.

„Premiér na naší schůzce odmítl naše návrhy na rozumné kroky, jak zajistit větší nezávislost státního zastupitelství a transparentní výběr předsedů soudů. My proto čekáme na první činy vlády, neboť naše požadavky již premiér zná a další jednání by byla bezpředmětná,“ dodává Pavel Franc.

Čtěte také:

Felshtinsky pro Biztweet: Komunismus je zločin rovný fašismu

Felshtinsky pro Biztweet: Nejedlý je považován za ruského agenta

Pomoc pro Babiše. Bývalý kolega atakuje slovenský rejstřík

V rozhovoru, který si můžete přečíst na tomto linku dále popisuje jak se mu nyní pracuje s politiky, proč nyní vidí největší snahu o protikorupční boj u Pirátů, ale také to, zda považuje Rekonstrukci státu za úspěšný a politicky nezávislý projekt.

Rekonstrukce státu je platforma občanů, kteří prosazují do českých zákonů účinná protikorupční opatření zformulovaná odborníky. Jejím cílem jsou lepší zákony proti zneužívání moci a plýtvání s veřejnými penězi. Rekonstrukci státu založila v roce 2013 dvacítka nevládních organizací. Zázemí projektu zajišťuje mezinárodní tým právníků Frank Bold. Garantem odborných témat je kromě Frank Bold také spolek Oživení, Otevřená společnost, EconLab a Hlídač státu.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu