Pomoc pro Babiše. Bývalý kolega atakuje slovenský rejstřík

V době, kdy kvůli tomu, že Andrej Babiš nadále ovládá Agrofert hrozí Česku proplácení části jeho eurodotací, přichází na Slovensku snaha zasáhnout do registru partnerů veřejného sektoru, tedy i konečných uživatelů výhod. Právě ten je jedním z důkazů o tom, že holding nadále nejen vlastní, ale také ovládá.

Je podle Vás Andrej Babiš jako politik a podnikatel ve střetu zájmů?

S návrhem, který má rejstřík oslabit přichází poslanec Směru-SD Roberta Fica - Maroš Kondrót. Jak uvádí deník SME, jde o bývalého kolegu Andreje Babiše z období, kdy spolu pracovali v managementu státního podniku zahraničního obchodu Petrimex.

Poslanec předkládá návrh, který má oslabit slovenský "protischránkový" zákon, který je v Evropské unii prezentován jako příklad toho, jak správně aplikovat směrnice proti praní špinavých peněz.

Bývalý Babišův kolega navrhuje, aby se snížili sankce za to, pokud firma neuvede svého skutečného majitele. Navrhuje také omezení pravomocí soudu prověřovat správnost zapsaných údajů.

Kamarád do deště

Prozatím návrh neprošel, ale důvodem je pouze to, že koalice neměla v parlamentním výboru dostatek poslanců.

Zajímavostí je, že Kondrót v minulosti navrhl úpravu zákonu o státních stimulech. Ta umožnila slovenské vládě zrychleně schválit Duslu Šaľa z holdingu Agrofert rekordní státní stimuly ve výši 58 milionů eur.

Eknihu Z Bureše Babišem můžete objednat úhradou 169 CZK nebo darem na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat email adresu, kde si knihu přejete dodat. Nebo navštivte eshop

V protischránkovém rejstříku musí být podle zákona zapsána každá firma, která s veřejným sektorem činí jednorázový obchod za více než 100 tisíc eur nebo opakovaný byznys za nejméně 250 tisíc eur. Do rejstříku se zapisují skuteční vlastníci těchto firem.

Čtěte také:

Karibské dobrodružství československých finančníků u soudu

Pod zákon o lobingu budou spadat také členové bankovní rady

Z Bureše Babišem: Rukojmí Babiše a Mečiara

Jak Biztweet upozornil před dvěma lety, v takzvaném protischránkovém rejstříku je Andrej Babiš veden jako koncový uživatel výhod zakázek Agrofertu.

Konečným uživatelem výhod je podle slovenského zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu každá osoba, která skutečně ovládá nebo kontroluje právnickou osobu, fyzickou osobu - podnikatele nebo sdružení majetku, a každá fyzická osoba, v jejíž prospěch tyto subjekty vykonávají svou činnost nebo obchod.

Důkaz pro audity

Osoba má přímý nebo nepřímý podíl nejméně 25 procent na hlasovacích právech v právnické osobě nebo na její základním kapitálu včetně akcií na doručitele, má právo jmenovat, jinak stanovit nebo odvolat statutární orgán, řídící orgán, dohlížitel nebo kontrolní orgán v právnické osobě nebo jakéhokoliv jejich člena.

De facto se tedy navzdory stažení Andreje Babiše ze statutárních pozic v Agrofertu nezměnilo nic a slovenský zákon odhaluje jeho pokračující vliv na firmu.

Také na základě rejstříku provedla Evropská komise zatím dva známé audity, které potvrzují střet zájmů předsedy vlády. Hrozí kvůli tomu, že Česko bude muset místo Bruselu uhradit několik set milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu