Druhá šance. Jak zachránit 2 miliony pracujících ročně?

Dotace do vytváření pracovních míst jsou krátkozraké. Větší význam má záchranná síť pro podnikatele v problémech, ale s know-how.

Podnikatelské bankroty, jakkoli tvrdé, jsou neodmyslitelnou součástí ekonomického života. Podle statistik Evropské komise až polovina podniků v EU nepřežije prvních pět let své existence.

Evropská komise proto v rámci hospodářské strategické politiky vyzvala země Evropského hospodářského prostoru ke vzniku skupiny odborníků, která bude analyzovat a připravovat doporučení pro legislativní, ale i jiná praktická opatření sledující racionalizaci a urychlení procesů v případech bankrotu a takzvané druhé šance.

1,7 - 2,8 milionu ztracených míst ročně

Z politického a sociálního hlediska je na politice druhé šance nejzjevnějším otázka minimalizování počtu ztracených pracovních míst v důsledku podnikatelských bankrotů. Politika druhé šance není žádným vedlejším efektem kratochvíle evropských úředníků. Iniciativu vyvolala rozsáhlá analýza politik členských států ve vztahu k podnikání. Ty přineslo již předešlé vedení Evropské komise, nejvíce se však realizovaly během funkčního období předsedy Jean-Claude Junckera. Evropská komise přinesla sérii balíčků opatření, které měly oživit evropskou ekonomiku po světové hospodářské krizi vrcholící v našem regionu kolem roku 2013. Opatření přinesla kromě racionalizace a oživení bankovnictví také masivní úvěrování podnikatelských projektů, zejména s ohledem na malé a střední podniky. Přestože se tržní kondice mezitím výrazně zlepšila, v některých regionech a aspektech ekonomiky nepřinesla původně očekávané výsledky. Týká se to zejména tvorby pracovních míst.

Čtěte také:

Norský recept pro byznys: záchranářské fúze

V Evropě zakazují propadnutí kreditu. V tuzemsku je legální

Snadno a rychle. Němci boří bariéry podnikání

Navzdory silné stimulaci těžkých výrobních odvětví v některých zemích nepřinesly uskutečněné investice dostatečný nárůst životní úrovně či snížení nezaměstnanosti v původně očekávané míře. Příčinou totiž často bývalo, že zatímco podniky, které z investic benefitovaly, rozšiřovaly výrobu a nabíraly pracovníky, jiné zároveň v důsledku turbulentních změn světové ekonomiky i charakteru konkrétních odvětví propouštěly. Pracovní místa ubíral hlavně průmysl, kde dochází k výrazné transformaci v důsledku trendu robotizace a automatizace. Některé sektory navíc pro konzervativní přístup a provázanost se sociální politikou států ztrácejí rentabilitu - například hutnictví, či uhelné hornictví. Kvůli úpadku společností ve zmíněných sektorech zanikne v Evropské unii odhadem až 1,7 - 2,8 milionu pracovních míst ročně.

Agenda druhé šance nabírá v důsledku tohoto trendu výrazně na důležitosti. Komise díky výsledkům analýz a konzultací mezi jednotlivými členskými státy a podnikateli identifikovala několik výrazných problémů politik přístupu ke konkurznímu právu. Vytváření nových podnikatelských projektů se na dlouhodobém a zdravém růstu ekonomiky neprojeví, pokud tyto projekty nebudou udržitelné. Nejen v tom slova smyslu, že by měly předcházet bytostným problémům. Udržitelné musí být i ve smyslu druhé šance pro ty podnikatele, kteří se do problémů dostali - často i z externích důvodů.

Krach jednoho z jejich projektů totiž nemusí znamenat konec jejich ekonomicky prospěšné aktivity. Část členských států zanedbala vytváření podmínek pro možný druhý start podnikatelů. Na jedné straně masivní a někdy bohužel i slepé investice do vzniku nových projektů vyloučilo z vnímání odpovědných institucí pohled na podnikatele jako nositele know-how, které není omezeno jeho momentální finanční situací.

Ideální je kombinace přístupů

Na jedné straně stimulovat vznik nových podnikatelských subjektů a na straně druhé ignorovat problematiku krachu zavedených podnikatelských projektů představuje bolestně neúplný pohled na roli státu v podpoře ekonomiky. Záchrana upadajících projektů často přináší výrazně větší ekonomické a společenské přínosy než masivní podpora vzniku nových projektů. Ideální je však samozřejmě kombinace obou přístupů. Druhá šance pro podnikatele, po které volají výsledky analýz, průzkumů a konzultací Evropské komise, dokáže zastavit hned několik negativních jevů, které jako chronická nákaza zpomalují národní hospodářství některých zemí.

Především politiky druhé šance dokážou vyřešit základní problém, který krachující podnikatel vyvolává - akumulaci dluhů a rozšíření této nákazy i na zdravé podnikatelské subjekty. Mírnější a kontrolovaný krach podnikatelského subjektu, který následně vyústí do vzniku nového podnikatelského projektu zpravidla přináší vyšší a lépe předvídatelný výtažek z majetku upadajícího. Lepší vztahy vyplývající z komunikace s kontinuálním subjektem navíc dávají šanci další spolupráci a ekonomické aktivitě subjektů. Dlužník tak zamezí vzniku dluhové nákazy často sám vlastní aktivitou, bez nutnosti zásahu státních institucí.

Druhá šance z pohledu zaměstnanosti přináší také velmi přirozený a nenásilný efekt, který nemusí suplovat žádná státní instituce. V první řadě insolvenční řízení podle principů agendy druhé šance nepošle upadajícího podnikatele na úřad práce.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb