Čínská medicina se z Hradce přestěhovala do Prahy

Garant plánovaného projektu kliniky čínské mediciny v Hradci Králové se přestěhoval do Prahy. Tvrdíkův fond je v likvidaci.

Klinika čínské mediciny, kterou původně slibovala hlava státu i vláda čínským partnerům, zatím v Česku nevyroste. Po zrušení plánované realizace projektu v areálu hradecké fakultní nemocnice šel Nadační fond TCM založený skupinou CEFC a Jaroslavem Tvrdíkem do likvidace.

Aktivity a záštitu nad eventuálním projektem převzal Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ, který tvrdí, že s Tvrdíkovým fondem nic neměl.

„Projekt Kliniky TCM ve FN Hradec Králové oficiálně skončil v únoru. Šlo víceméně o jednostranný akt z české strany, který čínský partner zcela nepřijal. Jako mediátor a nevládní nezisková organizace jsme se ujali zprostředkování možností další podoby projektu,“ říká pro Biztweet prezident Nadačního fondu na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ Jan Hovorka.

Fond v březnu po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví České republiky a na základě smlouvy o mezinárodní spolupráci se Shuguang Hospital Shanghai převzal další péči o možné pokračování projektu, který v Hradci zkrachoval. V této souvislosti se vedoucí lékař projektu Guan Xin stal hlavním konzultantem Česko-čínského centra TCM Praha.

Čtěte také:

15 let za námi. Silně laciné Česko

Stát si nad explozemi skladů myje ruce. Odškodnění odmítá

Politika s.r.o.: Buňky a struktura populistů

„V úzké spolupráci s čínským partnerem Shuguang Hospital Šanghaj a dalšími institucemi hledáme další možnost rozvoje projektu využití metod TCM. Pan doktor Guan Xin je naším zaměstnancem a přistupujícím členem statutárního orgánu. Právním nástupcem centra ve FNHK formálně nejsme,“ uvádí Hovorka.

Pro další možnosti už ovšem z důvodu legislativních bariér není zvažováno umístění projektu v areálu veřejných zdravotnických zařízení jako jsou nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví iniciovalo vznik návrhu Zákona o léčitelské službě, kam bude zařazena i tradiční čínská medicina. Dále se ní však nezabývá.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu