Snadno a rychle. Němci boří bariéry podnikání

Německá podpora rychlého a snadného startu podnikání dává šanci těm co neuspěli i nesmělým začátečníkům.

Jedním z největších nešvarů českého podnikatelského prostředí je pasivita státu v motivaci malých začínajících podnikatelů, kteří jsou odrazování byrokracií, či nesnadnými nároky na plnění povinností. České prostředí je nehostinné také k neúspěchu. Pokud podnikatel padne, možnosti na druhou šanci má minimální.

Systém komplexní podpory pro začínajícího podnikatele je naopak samozřejmostí v Německu. Vlajkovou lodí politiky je internetová databáze Startothek1. Podnikatel, ale i ten, kdo o podnikání teprve uvažuje, najde po registraci do této internetové databáze komplexní a aktualizované informace o aktuální podnikatelské legislativě, povinnostech i radách pro startovací povinnosti podnikatele.

Služba přitom nenabízí pouze citaci zákonů, kterým by podnikatel či zájemce o podnikání nemusel rozumět. Informace jsou v rámci Startothek psané srozumitelným jazykem s možností zájmové filtrace podle typu osoby, která se o informace zajímá.

Začínající podnikatel si tedy při téže tématu přečte jiné rady, jako podnikatel, který se pokouší o druhou šanci. Na jednom místě, z pohodlí domova, najde důležité informace o obchodním právu, daňových povinnostech, sociálním zabezpečení, zákonech o ochraně zdraví a bezpečnosti při práci, environmentálním právu a dalších součástech podnikatelského života.

Čtěte také:

Rozvod desetiletí vytvořil čtvrtou nejbohatší ženu planety

Z odborníka slovenským politikem. Šefčoviče čeká kariérní zlom

Juventus Turín vydává bondy. Chce sehnat 169 milionů dolarů

Databáze není jen seznamem právních norem, které si uživatel čte. Nabízí i několik interaktivních nástrojů, kterými si smí podnikatel kontrolovat správnost svých postupů.

Pro druhý začátek podnikatele po krachu je rovněž nejvhodnější start v malém. Ten podnikateli umožní postupně získat ztracené sebevědomí, reputaci i část zákazníků.

Aby měl na druhý start chuť, je dobré ukázat mu, že stát jeho dovednostem jako ověřenému a zkušenému odborníkovi věří. Dobrým příkladem je německý přístup k řemeslným živnosti. Více než 50 řemesel ve Spolkové republice Německo smí živnostník provádět i bez živnostenského oprávnění. Nemusí tak trávit čas doložením odborné znalosti, finanční stability, trávit čas na úřadech a podléhat náročným administrativním a certifikačním procesem.

Zavedení této normy v Německu vedlo k masivnímu nárůstu řemeslných živností a vzniku významného sektoru podnikatelů, kteří stát nezatěžují a společnosti přinášejí přidanou hodnotu. Nejeden z nich je podnikatel v druhé šanci. Například malí truhláři z bývalých truhlářských firem, či kováři, kterým zkrachoval kovovýrobní podnik.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu