Švábův gang: koncentrované zlo zneužilo naivitu elity

Výjimečnými tresty skončila jedna z nejdrsnějších ság českého podsvětí. Švábův gang manipuloval unášel a vydíral rozmarné milionáře. Story jako z filmu však končila krvavou scénou.

Geniální manipulátoři ve finále použili hrubou sílu. Zhýralé zbohatlíky to pak někdy stálo život.

Městský soud v Praze v roce 2014 uznal sedm členů Švábova gangu vinnými z únosů podnikatelů do ciziny a dvou vražd. Michael Šváb, podle kterého byla skupina pojmenována, zinkasoval doživotní trest. Výjimečný trest dostala také jeho pravá ruka Libor Skopalík. Vykonavatel obou prokázaných vražd Petr Klement dostal 30 let. Danielu Dimitrov si vyslechl verdikt na 20 let vězení hlavně proto, že s policii spolupracoval. Zbylí tři odsouzeni dostali po devět a deset let. Odvolání členů gangu neuspělo a verdikty byly v roce 2016 potvrzeny Ústavním soudem.

Odsouzení byli také vyzváni uhradit pěti pozůstalým odškodné ve výši 240 tisíc korun. Podnikateli, který v roce 2011 zaplatil při únosu do Španělska výkupné, mají zaplatit 1,9 milionu amerických dolarů

Robert Kelner

Michaela Šváb, švagr herce Martina Dejdara, je recidivistou a bývalým filmovým producentem. V letech 2011 až 2013 měl mít na svědomí vydírání a vraždy bohatých podnikatelů. Gang byl založen Michaelem Švábem a Liborem Skopalíkem na začátku roku 2011.

Bohatí podnikatelé byli pod různými záminkami Švábem pod pseudonymem Robert Kelner lákáni do zahraničí, kde byli následně uvězněni a vydíráním nuceni k zaplacení vysokých částek. Šváb prokazoval geniální schopnosti manipulovat. S objekty svého vydíraní často navazoval kamarádské vztahy v exkluzivních klubech. Chodil s nimi často na dovolené a znal i jejich rodiny, či okolí. Vybíral si hlavně výstřední osoby, které rády upozorňovali na svůj majetek. Obžalobě se podařilo prokázat, že ve dvou případech došlo při únosech těchto byznysmenů k vraždě.

V červenci 2011 byl pod záminkou charity vylákán bohatý podnikatel z oblasti internetového podnikání do španělské Valencie. V pronajatém bytu byl spoután a vyhrožováním smrtí jemu i jeho příbuzným donucen k zaplacení částky 2 miliónů amerických dolarů elektronickým převodem. Po zaplacení částky mu bylo umožněno odletět zpět do Prahy. Spolupachateli byli další tři členové gangu.

Tragický zmar

V listopadu 2011 se Michael Šváb pokusil vylákat čerstvého milionáře a pokerového hráče Martina Staszka do Cannes ve Francii pod záminkou smyšlené soukromé pokerové hry. Za tímto účelem kontaktoval předsedu Asociace českého pokeru Milana Slámu, se kterým jednal opět jako Robert Kelner. Sláma však začal Švába alias Kelnera podezřívat, že chce Staszka obrat o peníze v nečisté hře a jednání nakonec ukončil. Sám Staszko se o nebezpečí dozvěděl až v dubnu 2013 po tiskové konferenci policie , kde byly zveřejněny podrobné informace o zadržení členů gangu a jejich fotografie.

V listopadu 2012 byl vylákán bohatý podnikatel do Dubaje pod záminkou jednání o uzavření smlouvy na provedení stavebních prací na developerském projektu v Bratislavě. Jednání se mělo uskutečnit v apartmánu, který měl Šváb dlouhodobě pronajatý na své skutečné jméno. Po vstupu byl podnikatel komplici Liborem Skopalíkem, Petrem Klementem a Jiřím Přeučilem spoután a následně vydírán. Vydíráním byl podnikatel donucen vydat platební kartu i s PIN kódem a hesla k internetovému bankovnictví. Poté byl donucen vypít láhev tvrdého alkoholu a odvezen do pouště, kde byl Klementem ubit a za pomoci ostatních kompliců zakopán. Z účtů gang vybral téměř 2 milióny korun. Tělo zavražděného nebylo nalezeno.

Čtěte také: 

František Mrázek: drsný gangster s romantickou legendu

Změny v konkurzu Draft-Ova. O směnkách rozhoduje nový správce

Boj o vagonku pokračuje. Zpožděné výplaty a souboj správce s firmou

Rodina Kočkových. Komedianti, kteří se dostali až k vládě

V březnu 2013 vylákal Šváb alias Kelner pražského podnikatele Petra Vlacha pod záminkou koupě dvou Vlachem inzerovaných luxusních pražských vil do francouzského Nice, kde byl následně v pronajaté vile uvězněn a vydírán. Osobní Vlachův bankéř v Německu, který byl Vlachem kontaktován, aby prodal veškerá Vlachova aktiva v hodnotě téměř 10 miliónů korun a výdělek převedl na určený účet v Rakousku však zřejmě pojal podezření, výdělek nepřevedl a nejspíš kontaktoval Vlachovu rodinu. V obavě před prozrazením místa pobytu se gang i s Vlachem přemístili do Itálie, kde byl Vlach poblíž italsky-rakouských hranic zastřelen. Gang následně vybral ze dvou Vlachových účtů necelých 200 tisíc korun. Spolupachateli byli Libor Skopalík, Petr Klement a Daniel Dimitrov.

Krádež obrazů

Ve stejné době vylákal Šváb do Nice dalšího podnikatele pod záminkou koupě luxusní jachty. Podnikatel do Nice přicestoval, ale k setkání nakonec nedošlo, neboť gang ze strachu z vyzrazení místa věznění Petra Vlacha Nice opustil.

V červnu 2012 gang údajně přepadl a oloupil podnikatele v jeho domě v Olomouci o obraz Renoira a údajných deset kreseb Picassa. Majitel vyčíslil celkovou škodu na 415 miliónů korun.

Na konci března 2013 policie zatkla pět členů gangu, zbylé dva o pár měsíců později. Skupina je podezírána z vícero zločinů. Často však chybí důkazy a poškození kvůli ostudě odmítají svá svědectví poskytnout.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb