Stát si nad explozemi skladů myje ruce. Odškodnění odmítá

Výbuchy muničních skladů ve Vrběticích jsou pro stát uzavřeným případem. Nikoho neodškodnil ani tak činit nehodlá.

V říjnu 2014 explodoval ve Vrběticích na Zlínsku sklad 50 tun zbraní a munice. V prosinci explodoval také vojenský materiál s munici v objemu 13 tun. Výbuchy vyvolaly evakuaci, poškození majetků i nepřímé škody spočívající třeba v několikaměsíčním zákazu přístupu k pozemkům sloužícím domácnostem, či podnikání. Podle poškozených je viníkem stát, který měl na bezpečnost skladů dohlížet a garantovat ji.

Zpočátku s tím Sobotkova vláda s ministrem obrany Martinem Stropnickým souhlasila, následně však odkázala, že nikoho odškodňovat nebude, dokud policie neurčí viníka výbuchů. Jednoznačná vina dosud nebyla nikomu prokázána. A stát tvrdí, že se ho odškodnění netýká.

„Stát ani státní organizace nemohou poskytovat žádné odškodnění vlastníkům majetku v MS u Vrbětic, tj. náhradu za škody způsobené na jejich majetku v důsledku výbuchů v MS u Vrbětic, dokud nebude orgány činnými v trestním řízení ukončeno šetření této mimořádné události a znám její viník,“ uvádí pro Biztweet tiskové oddělení ministerstva obrany České republiky.

Resort dodává, že vlastníci poškozeného majetku v důsledku této mimořádné události se v případě uplatnění nároků na náhradu škody museli obracet na soud v rámci občanskoprávního řízení formou podání žádosti o náhradu škody a to pro tento případ v zákonné subjektivní lhůtě 3 let. Nárokování odškodnění po zimě 2017 je tedy obtížné. I v případě úspěchu pak stát obstruuje a odmítá platit škody, s odvoláním na to, že viník pořád nebyl definitivně nalezený.

Čtěte také:

Praha připravuje soutěž na městský mobiliář

Úspory je nutné hledat u státních zaměstnanců. Problémem jsou mandatorní výdaje

„To byl jediný postup, jak se mohli vlastníci poškozeného majetku domáhat svých práv na náhradu škody. Přehledem o podaných žádostech a rozhodnutí o nich, včetně rozhodnutí v případě odvolání, a o případné výši odškodnění Ministerstvo obrany z logiky věci nedisponuje,“ doplňuje ministerstvo obrany.

Škodu si od státu nárokují nejen domácnosti a malí podnikatelé. Největším trnem v oku úředníků jsou nároky velkých firem z dotčených areálů, kterých obchod vlivem výbuchů vážně utrpěl, případně zcela skončil.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu