Politika s.r.o.: Buňky a struktura populistů

Podobně jako u jiných populistických stran s vyhrocenými názory i v projektech Tomio Okamury silně cítit autokratickou snahu lídra o vedení strany pod vlastní taktovkou. Projekt Úsvit ovládal včetně kasy zcela sám. U SPD se alespoň pokouší napodobit struktury politické strany, ani zde se ovšem nevyhnul problémům.

Členové si ve straně na sněmech volí tajemníka, revizora, či rozhodčí komise hnutí. Kromě celostátního vedení má svého předsedu a dva místopředsedy také každý kraj.

Na poslední celostátní konferenci obhájil post předsedy Okamura, členy vedení strany jsou také Jaroslav Holík, Radek Rozvoral, Radim Fiala a Tereza Hyťhová.

Jak jejich minulost prozrazuje, nejde o názorově překvapivé lidi. Všichni razí politiku typickou pro proruské xenofobní populisty. Podnikatel Jaroslav Holík léta v komunálu kandidoval za komunisty. V SPD třeba proslul, když posloužil ruské propagandě a jako poslanec českého parlamentu oslavoval v roce 2017 výročí ruské anexe Krymu přímo na poloostrově.

Další podnikatel Radek Rozvoral vstoupil do politiky až v roce 2015 přímo v barvách SPD. Představuje zejména proti-muslimské křídlo strany. Píše sice nešikovné, ale o to plamennější blogy o tom jak nás Muslimové nenávidí a proč nás chtějí všechny zabít. Často útočí také na sociální demokraty, které označuje za "socanskou špínu".

Prachy za místo na kandidátce

Zatímco Radimu Fialovi musíme věnovat samostatnou kapitolu, o Tereze Hyťhové moc co napsat nemám. Kromě mladistvého půvabu mladá studentka a nově členka vedení sněmovní strany mezi xenofoby zazářila na přelomu let 2016 a 2017, kdy navrhovala uzavření Integračního azylového střediska v ústecké části Předlice, protože podle ní tamní obyvatelé představovali bezpečnostní riziko.

Dostat se lehkou xenofobií už ve studentských letech k vedení strany, která vydělává stamiliony korun je jistě lákavé. Stejně jak ovládnout řízení krajských buněk. I proto komunální volby vedení SPD vždycky budily emoce.

Eknihu Politika s.r.o. můžete objednat úhradou 149 CZK na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat mail, kde si knihu přejete dodat. Vše lze nakoupit také po kliknutí zde.

Třeba pardubické vedení na sebe upozornilo koncem roku 2017 tím, že vybíralo finanční příspěvky od členů pod falešnou záminkou. Šéf buňky Jiří Kohoutek sbíral peníze za místo na kandidátce pod záminkou, že musí zaplatit jakousi kauci na krajském úřadu. Ta neexistuje a jeho postup vyšetřuje policie.

Místopředsedou pardubické krajské buňky je Kohoutkův poslanecký asistent Jiří Langr. Ten atakoval a nakonec také vyloučil několik členů právě proto, že vynesli informace o kupování míst na kandidátce.

Obhajoba Volného

Další atraktivní dívka ve vedení strany působila v Brně. 1. místopředsedkyně Jihomoravského kraje Lucie Šafránková proslula nejen lechtivým videem, které obletělo bulvár, ale také kupčením s místy ve vedení krajské buňky. Situace se vyhrotila začátkem roku 2018, kdy musela po konfliktu na schůzi SPD v Brně zasahovat na místě také policie. Celostátní vedení pak buňku vedenou bojovníkem proti "multikulti" komunitě Janem Hrnčířem zrušila a její kompetence převedla na sousedící buňky.

Neméně bouřlivé vnitřní dění zaznamenali xenofobové v Ostravě. Tam dostalo vyhazov několik desítek členů po tom, co protestovali, proti podnikání předsedy moravskoslezské SPD Lubomíra Volného a poměry v tamní organizaci. Volný v ostravské chudinské čtvrti obývané Romy vlastní a pronajímá dvě obytné bytové budovy. Za nájem přitom od sociálně vyloučených obyvatelů vybírá sumy, které jsou stejné, nebo i vyšší než na nejlepších ostravských adresách.

Tenhle postup lze nazvat parazitováním a obchodem s chudobou. Jde právě o druh byznysu, proti kterému chtějí členové SPD z plakátů i plamenných projevů bojovat. Volný přesto odmítá s tímto druhem byznysu skončit a nejvyšší vedení včetně šéfa SPD dělají, že o byznysu, který byl popsán nejen mediálně, nevědí. Nereaguje ani na listy, které jim poslali nespokojeni členové ostravské buňky a místo odpovědi reaguje vyloučením kritiků ze strany. Další členové ostravské SPD zatím ničím neprosluli. Pokud nebereme v úvahu třeba dress code 1.místopředsedy Mariana Bojka, který přišel do Sněmovně v maskáčích.

Jihočeský kraj, který teď do značné míry ovládá také region Brna, vede známý Miloslav Rozner. Ten proslul nesrozumitelnými projevy v televizi, romskou xenofobii, ale také tím, že pobírá poslanecké náhrady za asistenční služby a kancelář, které skutečně nevyužívá.

Holocaust neholocaust

Karlovarsku kraluje Karla Maříková, která na sociálních sítích míchá výživný koktejl toho "nejlepšího", co SPD předvádí. Českou televizi podle ni řídí George Soros, migranti do Česka přinášejí nové a neznámé choroby, anebo se zamýšlí nad původem záhadné homosexuality.

Konspirátorku kryje neméně silná úderka. 1. místopředseda Michal Šťovíček překonal literární průjem a vydal knihu o tom, jak Francie bojuje proti Evropě, 2. místopředseda Věra Maříková zas do české politiky přinesla diskuzi o tom, zda na reklamu na trdelník patří holčička černé pleti.

Královéhradecký kraj vede bývalý zemanovec Zdeněk Podal, který zatím získal mediální ohlas jenom zpochybňováním romského holocaustu.

Liberecký kraj vede Radovan Vích, který před sněmovními volbami tvrdil, že v České republice žije 30 tisíc muslimů.

Čtěte také:

Okamura a NATO. Jak si představuje obranu Česka?

Politika s.r.o.: Mediální hnízdo na Barrandově

Politika s.r.o.: Už ho znáte. Jak se však Okamura do politiky vůbec dostal?

Politika s.r.o.: Nezávislé lobbistické noviny

Na Olomoucku jednoznačně dominuje Radim Fiala. Plzeňský kraj vede Jana Levová, která pobavila a pobouřila lžemi o tom, že byla svědkem nehody, po které viděla z autobusu vběhnout do lesa asi 30 uprchlíků. Jak se později ukázalo, nešlo o uprchlíky, ale o běžné cestující, kteří po nehodě linkového autobusu spěchali do cíle pěšky.

Prahu vede Vítězslav Novák, kterého nejvýraznější medializaci vyvolala jeho dcera, prodávající své erotické fotografie na internetu. Středočeský kraj vede už výše vzpomenut Radek Rozvoral, ve vedení je i výrazný 2. místopředseda Jiří Kobza, který bojuje proti Bruselu, Ukrajině a v létě 2018 sdílí fotky proudových letadel na obloze u rybníku s tajemnými otázkami, jak je možné, že zatímco čáru za letadlem vidět, letadlo ne.

Šidíř, popírač holocaustu a fanda Kremlu

Ústecko vede také výše popsaná, nebo spíše nepopsaná Tereza Hyťhová, Vysočinu Karel Fink, který zaujal kromě voličů také obchodní inspekci, a to podnikáním s falešnými vodními filtry. Záda mu dělá místopředseda Radek Koten, jeden z mediálně nejaktivnějších poslanců SPD, známý neustálým chrlením hoaxů o Evropské unii, NATO a migraci.

Zlínsko má pod palcem Jaroslav Holík, který hledal pravdu o anexi na Krymu přímo na místě a za výroky o Romech jej vyšetřuje česká policie, garde mu dělá místopředsedkyně Anna Stodůlková, která je asistentkou poslance Jaroslava Dvořáka.

Bizarních figurek, které zpívají, anebo dělají do esoteriky bylo v době přípravy Politika s.r.o. ve vedení strany více než sto miliony korun od voličů na účtu více. Aby to nesklouzlo k jakémusi podivnému kaleidoskopu, jsem se však rozhodl jmenovat pouze ty nejdůležitější.

 

Úryvek z knihy Politika s.r.o., Tomáš Lemešani