Úspory je nutné hledat u státních zaměstnanců. Problémem jsou mandatorní výdaje

Rozpočet pro rok 2019 nebyl odhadnutý špatně. Problémem je nečekané zpomalení ekonomiky. Stát by měl reagovat krácením počtu státních zaměstnanců. Lidem by to neublížilo, míní rada pro rozpočtovou odpovědnost.

Plán ministryně financí Aleny Schillerové hledat úspory ve výdajích přichází pozdě, ale úvahy o škrtech jsou se zpomalující ekonomikou na místě. Podle Úřadu Národní rozpočtové rady je důležité hledat úspory v přerostlé státní správě.

„Určitě je správné hledat úspory v oblasti běžných provozních výdajů. Jde například o náklady na administrativní aparát ústředních státních organizací. Při současné situaci na trhu práce, kdy počet volných míst převyšuje počet uchazečů o práci, by navíc lidé, kteří by opouštěli státní správu, našli snadno uplatnění v jiných oblastech,“ říká pro Biztweet mluvčí rozpočtové rady Janis Aliapulios.

Letošní předpokládaný meziroční nárůst HDP o 2,5 % s jakým pro letošní rok počítá lednová makroekonomická predikce ministerstva financí, je podle rady z dlouhodobého pohledu solidní. Nejde tedy o žádnou katastrofu. Zpomalení růstu navíc loni nebylo možné přesně predikovat.

Škrtání výdejů je však na místě. Zpomalování totiž může co nevidět překvapit svým tempem. Problémem je pořád hodně uvolněná politika mandatorních výdajů.

Čtěte také:

Okamura a NATO. Jak si představuje obranu Česka?

Faltýnek a lidé z Brna jsou slabinou hnutí Andreje Babiše

Praha připravuje soutěž na městský mobiliář

„Znovu se projevuje dlouhodobý problém českých veřejných financí, kdy nejsou období hospodářské konjunktury využívána ke konsolidaci veřejných rozpočtů, což se projevuje deficitním hospodařením. V dobrých časech by obecně vzato měl být rozpočet alespoň vyrovnaný, nebo k tomuto stavu směřovat,“ říká Aliapulios.

Škrty v rozpočtu by se měly podle rozpočtové rady vyhnout investicím, jejichž objem se stále nachází pod dlouhodobým průměrem, a jejichž nárůst na vyšší úroveň je nezbytným předpokladem pro uzavření infrastrukturní mezery mezi Českou republikou a starými členskými státy Evropské unie. Problémem často bývá prezentace neinvestičních výdajů jako investic.

Bez externí masivní krize by však českou ekonomiku neměl zasáhnout výrazní vnitřní problém. „Tlak na veřejné finance bude vycházet především z důchodového systému, který se kvůli stárnutí populace může stát neudržitelným, pokud se nezmění stávající nastavení daňových či výdajových politik,“ předpokládá Janis Aliapulios.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu