Okamura a NATO. Jak si představuje obranu Česka?

Zatímco představitelé státu oslavují 20 let členství České republiky v NATO, Tomio Okamura truchlí. Kniha Politika s.r.o.

Mezi evergreeny, které spojují voliče extremistických hnutí a europskeptických hnutí patří téma Severoatlantické aliance (NATO). Také podle Svobody a přímé demokracie je členství v NATO chybou. Jde podle něj o zločineckou organizaci, která dělá z Čechů pouze sluhy západních mocností.

O NATO, podobně jako komunisté, či další extrémní populisté mluví Okamurovci léta. Připomínají diskutované zapojení sil v jugoslávské válce, organizaci připisují růst napětí mezi Východem a Západem a považují ji za důvod proč se česká armáda údajně předražuje.

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu klikem na tento link

V počátcích bylo hnutí v názoru na spojenecké sily asi nejradikálnější. Samo skloňovalo možnosti vystoupení z NATO, naoko hledalo pro tyto ambice spojence a využilo každou příležitost opřít se do akcí, které aliance v minulosti vykonala, či cvičení, která se odehrávají v Pobaltí na žádost tamních zemí.

Vystoupení z NATO

Už v roce 2015 se Okamurův hořlavý Facebook profil hemžil zamyšleními politika o tom, zda má členství v NATO význam. Aliance podle něj selhává v nečinnosti při migrační krizi a rozdmychává nové a nové konflikty. Ačkoli samozřejmě charakteru cvičení, ani tomu, že do kompetencí NATO nespadá zásah v humanitárních misích jakou by byla potenciální záchrana migrantů naoko, nebo skutečně nerozumí, téma u jeho virtuálních fandů zarezonovalo, a tak v něm i nadále pokračoval.

V dalších videoblogech označil NATO dokonce za podporovatele migrační krize. Přidal proruský nádech a alianci obvinil, že pracuje s jednostranní doktrínou namířenou vůči Rusku. Přiznal, že by bylo na místě vyvolat diskusi na téma možného referenda o vystoupení z NATO.

Nejasnou formulaci o možném vystoupení z aliance měla strana Tomio Okamury také v předvolebním programu. "Budeme novelizovat zákon o místním referendu a prosazujeme zákon o obecném referendu. Občané mají právo se tímto způsobem vyjádřit ke všem zásadním otázkám budoucnosti českého státu, včetně členství v EU nebo v NATO," uvádí předvolební program populistického hnutí.

Knihu Politika s.r.o. můžete objednat úhradou 149 CZK za elektronickou verzi na účet 1027300577/6100 IBAN CZ4961000000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat mail kde si knihu přejete dodat

Přímo iniciování hlasování o vystoupení ze Severoatlantické aliance však v oficiálních dokumentech chybí. Po volbách, kdy se sháněli spojenci a přišly také první úvahy o účasti SPD ve vládě, rétorika hnutí zase zmírnila. Na kritice ovšem nic neměnil.

„Nechceme žádnou přítomnost armád cizích zemí na území České republiky, chceme, aby měla zajištěnou obranyschopnost vlastní země. Posílení armády v tom smyslu, aby jejím hlavním úkolem byla obrana České republiky, nikoli hájení zájmů cizích mocností někde tisíce kilometrů od České republiky," uvedl v Tomio Okamura v listopadu 2017.

Jedním dechem dodal, že pokud někdo bude iniciovat referendum o vystoupení z aliance, SPD jeho záměr podpoří. Zcela alibisticky však o iniciativě samotného hnutí nepadlo ani slovo. „Jsme pro to, abychom zahájili diskusi o tom, že když si občané budou chtít sesbírat podpisy pod referendum o vystoupení České republiky z NATO, tak my v tom v žádném případě bránit nebudeme. Je to legitimní požadavek a je třeba o tom diskutovat,“ přenechával nepopulární kroky veřejnosti.

Čtěte také:

Politika s.r.o.: Mediální hnízdo na Barrandově

Politika s.r.o.: Už ho znáte. Jak se však Okamura do politiky vůbec dostal?

Politika s.r.o.: Nezávislé lobbistické noviny

V dalších náznacích okamurovci rádi vyjadřují názor, že NATO záměrně ovlivňuje budování české armády tak, aby byla země neschopná sebeobrany. Myšlenku aliance poslanci SPD nechápou a rádi ji označují jen za nástroj jak dostat americké jednotky do vybraných evropských zemí. Paradoxem je na jedné straně kritika, že NATO brzdí budování české armády, na straně druhé nesouhlas s nákupy zbrojní techniky, které jsou podle mínění SPD kvůli alianci předražené.

"SPD nepodporuje plnění požadavku NATO na postupné navýšení rozpočtu ministerstva obrany na 2% hrubého domácího produktu (HDP) České republiky. Jde v podstatě o dvojnásobek prostředků proti současnému stavu. Hnutí SPD odmítá armádní koncepci drahého a malého expedičního sboru, což je současná situace. Taková armáda bude čerpat obrovské prostředky na nákup drahé techniky a přitom nebude schopna delší a účinné obrany území našeho státu, tak jako je tomu nyní, kdy je česká armáda schopna chránit území maximálně o velikosti Středočeského kraje a to po dobu maximálně šesti týdnů," připojuje bez zdroje analytické domněnky SPD na svých stránkách.

Chudá ale silná? 

Zatímco navyšování financování armády kritizuje, volá po jejím posílení. To si představuje formou masivní podpory branných cvičení a zbrojními průkazy pro širokou veřejnost. Oživil tak poněkud přeexponované představy kontroverzní figury české extrémní politiky Petra Cibulky, který během prezidentské kandidatury navrhoval vyzbrojit české domácnosti samopaly a zřídit tak domobranu.

Šílená myšlenka, která by kriminálně zničila republiku naráží i na prostý rozpor sebeobrany. Několik měsíců výcviku a pušky v skříních by totiž podle reálného světa na obranu před případným útokem nepostačovaly.

Ve Sněmovně se ovšem rétorika hnutí v konkrétní kroky neproměnila. Společně s komunisty sice prosazovali zastavení vysílání českých vojáků na zahraniční mise, nevedlo to však k žádnému úspěchu. Změna struktury armády na jakousi celospolečenskou národní domobranu je hodně daleko od reality a SPD k tomu v době psaní této publikace nezvládla udělat žádný podstatný posun.

 

Úryvek z knihy Politika s.r.o., Tomáš Lemešani