Pospíšil pro Biztweet: Mojí ambicí je naplnit projekt spolupráce středopravicových stran

Odmítám jednoduché paušální stanovisko, že český europoslanec nic nezmůže. Naopak, v Evropské unii je zapotřebí každý hlas, který vidí budoucnost ve spolupráci v rámci EU a nikoli v jejím postupném rozkládání. Mojí ambicí je naplnit projekt spolupráce středopravicových stran. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v rozhovoru s Biztweetem.

Biztweet: V posledních dnech je opět předmětem kritiky veřejnosti Václav Klaus ml. Za následek to má propad preferencí ODS. Jak to, že TOP 09 odpadlíky od ODS neumí sbírat?

Jiří Pospíšil: Asi bych se nechtěl pouštět do komentování vnitřních záležitostí ODS a byl bych opatrný i v hodnocení důvodů propadu preferencí. Preference obecně jsou velmi ošidná věc. Výsledky ovlivňuje celá řada věcí, od formulované otázky až po samotnou agenturu, která sběr dat zpracovává. Naše preference bývají zpravidla výrazně nižší, než odpovídá následnému volebnímu výsledku. To jsme viděli třeba loni na podzim v Praze při komunálních volbách. Tím zároveň odpovídám na spekulativní otázku či téměř konstatování, že TOP 09 neumí sbírat odpadlíky ODS. Necítím se být sběračem nějakých odpadlíků a věřím, že můj koncept širší spolupráce středopravicových stran si voliče najde bez toho, aniž by nutně museli někde kvůli něčemu, či někomu odpadávat.

Biztweet: Nemůže být problémem vaše nejasné vedení? V době, kdy jste se chtěl stát pražským primátorem, mnoho lidí nechápalo, zda to myslíte s celostátními ambicemi vážně.

Jiří Pospíšil: Za prvé, já problém, který popisujete nevidím. Nevím, jaký problém máte na mysli, byť se ta otázka zdá na první pohled jasná. Chci tím říct, že to, co v těch dotazech dovozujete nepovažuji za něco, co by se skutečně dělo. Nemáme problém s nejasným vedením a nemáme problém s tím, že se nám podle vás nedaří sbírat odpadlíky z ODS. Rovněž nevím o mnoha lidech, kteří údajně nechápali, zda to myslím s celostátními ambicemi vážně. Ale pokud o takových víte, budu rád za zprostředkování kontaktu.

Biztweet: Jak byste s Václavem Klausem mladším, pokud by byl ve vaší straně, naložil vy?

Jiří Pospíšil: Nezlobte se. To není moje strana a jako předseda politické strany založené na nějakých principech mohu jen těžko takzvaně s někým ze spolustraníků nějak svévolně nakládat. Přiznám se navíc, že nerad vymýšlím odpovědi na otázky „pokud“, „kdyby“ a podobně. Řeknu to takhle. Václav Klaus mladší má určitý politický styl, určitý styl vyjadřování a také určité politické a ideologické myšlení. Mně není blízké ani jedno z toho. Myslím, že naše společná stranická příslušnost oboustranně nehrozí.

Biztweet: TOP 09 je pořád spjata s Miroslavem Kalouskem, který je obdivován voliči TOP 09, ale také, podle mnohých, důvodem, proč nezískáváte další voliče. Měl by podle vás nadále fungovat jako jedna z nejaktivnějších tváří strany?

Jiří Pospíšil: Netuším, jestli je Miroslav Kalousek vyloženě obdivován voliči TOP 09, ale i kdyby to tak bylo, rozhodně je to příjemnější pomyšlení, než kdyby jej voliči TOP 09 nenáviděli. Netuším, kdo jsou podle vás „mnozí“, ale v politice (a nejen tam) bývá naprosto běžné, že někomu konkrétní politik vyhovuje více, někomu méně. Miroslav Kalousek je jednou z nejvýraznějších polistopadových postav české politiky a celkem pochopitelně budí i proto rozporuplné emoce.

Biztweet: Není aktivnější a viditelnější než vy?

Jiří Pospíšil: Aniž bych snižoval jeho aktivitu a viditelnost, nemyslím si to.

Biztweet: Jaká je dnešní role Karla Schwarzenberga v straně? Neměl by už odejít do zaslouženého důchodu?

Jiří Pospíšil: Je to role muže, který je nositelem, ztělesněním určitých zásad a hodnot bytostně spjatých se značkou TOP 09. Ale především s odpovědnou, uvážlivou a vstřícnou politikou. Takový muž si nemůže dovolit odejít do politického důchodu, byť o zásluhách se vůbec nemusíme bavit. Ty jsou nezpochybnitelné.

Čtěte také:

Petr Lesenský: Lobbování automaticky neznamená korupci

Jan Janča: Informace se zneužívaly, co je svět světem

Štěpánek pro Biztweet: Budoucnost je buď zelená, nebo hodně černá

Biztweet: Jaké jsou vaše ambice v evropských volbách?

Jiří Pospíšil: Mají několik rovin. Začnu tou osobní. Chtěl bych obhájit post europoslance. Ta práce je z mnoha pochopitelných důvodů méně viditelná než třeba role poslance ve sněmovně, ale je skutečně důležitá. A odmítám jednoduché paušální stanovisko, že český europoslanec nic nezmůže. Naopak, v Evropské unii je zapotřebí každý hlas, který vidí budoucnost ve spolupráci v rámci EU a nikoli v jejím postupném rozkládání. Je potřeba, aby nás tam podobně smýšlejících bylo co nejvíce. Jsou to opravdu evropské volby v širokém smyslu slova.

Další ambice je pochopitelně stranická. Přeji si, aby TOP 09, tedy její kandidáti oslovili voliče a TOPka dopadla zase výrazně lépe, než co ukazují průzkumy. A do třetice jde o ambici dalšího úspěchu projektu spolupráce středopravicových stran. Tento projekt mám jako srdeční záležitost a věřím mu.

Biztweet: A co domácí politika? Nemáte vysoký počet poslanců, ale povedlo se navzdory tomu něco z vašich plánů ve Sněmovně prosadit?

Jiří Pospíšil: Jde o celou řadu věcí, drobných i větších úspěchů při úpravách legislativních návrhů. Za všechny, a to vás asi nepřekvapí, bych jmenoval naši iniciativu v rámci přísnějších trestů za týrání zvířat. Ono jde totiž v širším kontextu i o normu, která poukazuje na možná poněkud zkostnatělou práci některých soudů a soudců. Veřejná debata kolem této problematiky je důležitá a považuji ji za naši výraznou přidanou hodnotu.

Biztweet: Když jste nastupoval coby nový předseda, očekával se přerod strany. Co jste změnil?

Jiří Pospíšil: Těžká otázka, ale tentokrát musím říct, že srozumitelná. Cokoli odpovím bude znít trochu jako klišé. Ono jde o změny, které jsou pro člověka „z venku“ jen těžko uchopitelné. Jde o určité vnitřní klima. Já jsem rád, že TOP 09 jako značka dokázala oslovit nejbližší politické partnery a společně jsme ukázali už v komunálních volbách v Praze, že volební potenciál není marný. Věřím, že to postupně začínají vnímat i voliči.

Biztweet: Jaké jsou vaše ambice v parlamentní politice. Chcete být partnerem mocnějších stran, anebo si umíte představit, že se TOP 09 vrátí na popřední pozice?

Jiří Pospíšil: Budu se opakovat, ale rád. Mojí ambicí je naplnit projekt spolupráce středopravicových stran po komunálních a evropských volbách pokračoval nadále. Vrcholem by pak měly být volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Troufám si říct, že pokud se to povede, můžeme společně pomýšlet i na ty, jak říkáte, popřední pozice.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu