Ministerstvo financí prošetří kontroverzní svaz bojovníků za svobodu

Ministerstvo financí chce zkontrolovat hospodaření kritizovaného Českého svazu bojovníků za svobodu.

Měl by podle Vás Český svaz bojovník za svobodu dostávat státní dotace?

„Ministerstvo financí zařadilo do plánu kontrol na I. pololetí 2019 kontrolu hospodaření s veřejnými prostředky u Českého svazu bojovníků za svobodu. Kontrola bude zahájena po obdržení vyúčtování dotace za rok 2018,“ uvádí pro Biztweet mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

Český svaz bojovníků za svobodu je povinen předložit vyúčtování do konce března 2019. Resort financí tak mění dosavadní názor na legitimitu kontroly ve svazu. Loni odmítl prošetřit účelovost nakládání s dotaci s odůvodněním, že tak může udělat pouze tehdy, pokud zjistí nesrovnalosti ve vyúčtování dotace za předchozí rok. Ty tedy zřejmě odhaleny byly.

Loni odmítly svaz kontrolovat také Nejvyšší kontrolní úřad a ministerstvo obrany, které je dalším významným donorem. Přetrvávající kontroverze vedení svazu však nyní situaci mění a dotace postupně odmítají proplácet různé instituce, či samosprávy.

Čtěte také:

Změny v konkurzu Draft-Ova. O směnkách rozhoduje nový správce

Boj o vagonku pokračuje. Zpožděné výplaty a souboj správce s firmou

Český svaz bojovníků za svobodu je kritizován za odstraňování opozičních hlasů na jednáních členů, či podivné hospodaření, ve kterém s majetkem nakládá vedení jako se svým soukromým. Projev předsedy svazu Jaroslava Vodičky na tryzně v Terezíně byl židovskou obcí označován za xenofobní.

Lidickou organizaci převzala kontroverzní politička Jana Bobošíková a svaz ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka pamětní medailí „Za vlast a za svobodu“. Jde přitom o politika obhajujícího sovětskou okupaci Československa, či Ukrajiny a příslušníka silových složek, které během Sametové revoluce zasáhly proti protestujícím na Národní třídě v Praze.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu