Obchod s toxickým štěstím. Sacklerovi čelí žalobě

Opiáty jako lentilky. Farmaceutický gigant Purdue Pharma čelí v USA žalobě za šíření opiátové epidemie.

Rodina Sacklerů je miliardářský klan, který dává světu jedno z nejrozšířenějších analgetik OxyContin.

Jejich společnost Purdue Pharma je dlouhá léta označována za jednoho z největších šiřitelů toxické závislosti na světě. Problém s ní mají také protidrogoví aktivisté, jelikož analgetikum OxyContin často přivádí uživatele k opiátové závislosti.

Právě od OxyContinu přitom rodina dávala dlouho ruce pryč. Podezření z agresivní prodejní taktiky odmítala a nechlubila se ani přímým vlastnictvím a vlivem na šíření opiátu, které zejména ve Spojených státech amerických přerostlo v epidemii. Dlouhá léta proto zatajovala také finanční výsledky impéria.

Ty nyní vyšly najevo. Jenom během 3 kvartálů roku 2013 Prudue Pharma vyplatila rodině ze zisku 400 milionů dolarů. Odhalení přichází v citlivém období, kdy je rodina Sacklerů obviněna federálními úřady z agresivních prodejních praktik.

Rodina prý podpořila tlak společnosti na zvýšení návštěv lékařů prodejci, kteří nabízeli lékařům různé benefity jako provizi za předepisování opiátů od Purdue Pharma. Společnost dokonce najala marketingového poradce, který vytipoval nejlépe ovlivnitelné lékaře.

Čtěte také:

Fico v rozhovoru zase zaváděl. Pokračuje v očišťovací PR

Kiskovu politickou kariéru ohrožuje daňové vyšetřování

Kiska může Slovensko změnit. Otřes však čeká zejména opozici

Díky těmto praktikám měla společnost získat odhadem 4 miliardy dolarů během osmi let do roku 2016. Tento fakt slouží jako důkaz pro hromadní žaloby podány vůči farmaceutické společnosti i rodině samotné.

Žalobu podala také generální prokurátorka Massachusetts Maura Healyová. Tvrdí, že bývalý generální ředitel společnosti Purdue Richard Sackler v roce 2008 navrhl, aby rodina zavedla nelegální praktiky účetnictví, které zneprůhlední výsledky, najala marketingové poradce a přitvrdila v obchodní expanzi.

Ačkoli Sacklerovi vyplatili na pokutách dosud takřka 800 milionů dolarů, pořád se vyhýbají dalším sankcím. I proto jim chtějí úřady do vyřešení situace a vyplacení odškodnění poškozeným, zamezit vyplácení dalších zisků.

Žaloba na 277 stranách nabízí veřejnosti nejjasnější obraz o tom, jak jsou farmaceutičtí mogulové odpovědní za úmrtí a poruchy způsobené krizemi souvisejícími se závislostí na opiátech.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu