Bulhaři kontrolují energetické společnosti. ČEZ zatím vynechali

Bulharské ministerstvo energetiky prověřuje dodržování pravidel na trhu s elektřinou. ČEZ prý zatím vynechalo.

Ministerstvo energetiky a tamní energetický regulační úřad reagují na varování bulharského průmyslu, který hlásí očekávání až třetinového růstu cen elektrické energie. Podle politiků není ohlášený růst na místě a hledají viníka.

Společný tým ministerstva energetiky a energetického regulátora proto kontroluje distributora Power Distribution North, dceřinou firmu české Energo-Pro, Power Distribution South, dceru EVN a společnost ČEZ Distribution Bulgaria. Ministerstvo ovšem potvrdilo, že ČEZ splňuje požadavky licence pro prodej elektrické energie.

Mluvčí Skupiny ČEZ Alice Horáková také potvrdila, že distribuční firma české polostátní firmy prověrkou kvality dodávek a fakturace neprochází.

"ČEZ byl v Bulharsku během let podroben desítkám kontrol (například mezi lety 2010-2016 jich bylo na 70) zejména ze strany regulátora, ale i dalších státních institucí jako ministerstva energetiky, antimonopolního úřadu nebo daňového inspektorátu. Mnoho z těchto kontrol se časově kryje s obdobím vydávání cenových rozhodnutí regulátorem nebo je vázáno na naše neshody s různými institucemi. Všechna dosavadní řízení zaměřená na odebrání prodejní licence skončila zastavením řízení ve prospěch ČEZ," uvádí Biztweetu Horáková.

Čtěte také:

Inercom nesplnil podmínky ČEZu. Obchod však pořád žije

ČEZ v Rumunsku se ziskem. Vymění ředitele

Křetínský a jeho Nafta s novými projekty

Licence na prodej elektřiny společnosti CEZ Elektro Bulgaria je platná do roku 2039. Jak je na tom Energo - Pro není známo. Firma na dotazy ke kontrole a růstu cen neodpovídá.

Předseda energetického regulátora zvolal schůzi představitelů tří energetických společností, které jsou hlavními dodavateli elektřiny na volném trhu. Ceny, které elektrárenské distribuční společnosti účtují zákazníkům prý mohou výrazně růst zejména kvůli nákladům na modernizaci elektrifikačních sítí a ceně komodity produkované elektrárnami.

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu