Z Bureše Babišem: Když létají třísky

Jedním z nových byznysů, na které se kolem roku 2010 Agrofert zaměřil, bylo lesnictví. Pro holding s výraznou akviziční silou a znalostí toho, kde se se státem vydělává nejlíp, to byla logická volba.

Je podle Vás Andrej Babiš jako politik a podnikatel ve střetu zájmů?

 

Opět mu přitom zahrála do karet špatná situace těžařů dříví a jejich nerozumné zadlužení. To umožnilo kolem roku 2010 spustit vyjednávání o ovládnutí lídra lesnického byznysu v Česku, skupiny Wotan.

Ta se zabývala lesnictvím a těžbou i zpracováním dřeva. Pro průnik do sektoru tedy byla, jako vlastník celého výrobního cyklu, ideální příležitostí.

,,Skupina Agrofert a členové skupiny Wotan v minulých dnech podepsali smlouvu o prodeji 80procentního podílu ve společnostech Wotan Forest Service, Wotan Forest a Alfa Plywood společnosti AGF Wood, dceřiné společnosti Agrofert Holding," oznámil Agrofert v roce 2011 průnik na nový trh.

Zrádná záchrana

Skupina se netajila tím, že navzdory nulovým zkušenostem v oboru získala přízeň prodávajícího zejména díky takřka neomezeným kapitálovým možnostem. Podobný model a výhoda platily také při dalším významném rozšíření lesnického byznysu o společnost Uniles v roce 2012.

Další příležitost padla Agrofertu do klína zase z ničeho nic. Dlouholetá jednička na trhu – skupina Less, navzdory hegemonnímu postavení v byznysu se státem a zpracování dřeva obecně, začala mluvit o existenčních problémech.

Knihu Z Bureše Babišem pouze na našich stránkách nabízí českým čtenářům objednávku knihy s dárkem na libovolnou českou adresu. Stačí uhradit 169 CZK na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat adresu, kde si knihu přejete dodat.

Koncem roku 2012 dokonce firma, která trůnila v jejím oboru dvacet let, přiznala dluhy ve výši asi půldruhé miliardy korun vůči státním Lesům České republiky. I když sama Lesy České republiky žalovala o ušlý zisk přes šest miliard korun, neodvratně směrovala do konkurzu.

V té chvíli se objevil zachránce Andrej Babiš. A opět nešlo o náhodu. Jak se později ukázalo, majitel skupiny Less Jan Mičánek s Babišem dlouho spolupracoval a v době problémů společnosti dokonce koordinoval mediální výstupy tak, aby byli věřitelé přesvědčeni vhodností vstupu Agrofertu do podniku.

Čtěte také:

Babišův (ne)přítel Vladimír Mečiar

Z Bureše Babišem: Elena Trenčianska

Z Bureše Babišem: Jak to bylo s StB?

Mičánek byl dokonce jako poradce u vstupu Agrofertu do společnosti Wotan, tedy lesnického byznysu vůbec. Less měla od Agrofertu také pobírat nemalé provozní úvěry. Ty však záhadně po vyhlášení insolvence Lessu nevymáhala. Na krátkou dobu se ovšem stala zachráncem podniku s několika tisíci zaměstnanců.

Podle restrukturalizačního plánu z října 2013 měl být konkurz Lessu nahrazen ozdravením, v rámci kterého by podnik odkoupil Agrofert a věřitelé by byli uspokojeni prodejem nezbytného majetku. Po ozdravení měl vzniknout podnik Nový Forest. Na něj měla být převedena provozní aktiva.

V roce 2014, po pár měsících, ovšem došlo k dalšímu nečekanému zvratu a Agrofert svou nabídku stáhl. Zdůvodnil to nevyřešitelnými spory mezi Janem Mičánkem a Lesy České republiky.

Nový šéf trhu

V konkurzu se o podniky z Lessu strhla velká bitva. Zabodoval v ní také Agrofert, který podobně jako v některých jiných podobných případech (třeba Deza) nakonec nakupoval v insolvenčním řízení levněji než v rámci případného ozdravení.

Skupina Andreje Babiše nakoupila zejména Mičánkovy lesní školky, dopravní divizi a těžební stroje. Všechna aktiva pak přesunul pod svou vlajkovou loď Wotan, čímž se stal z Agrofertu lídr také na trhu se dřevem.

O tom, kde tkví tajemství lukrativnosti podnikání s českým dřevem, není nutno polemizovat. Společnosti ze skupiny Agrofert v posledních letech získaly opakovaně zakázky ve státních lesích na lesnické služby a prodej dřeva. Jejich sumární hodnota se pohybuje v miliardách korun a mnohé z nich přetrvávají několik let.

 

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani