Zachraňte Dana

Ministr Ťok přicházel do politiky s renomé tvrdého manažéra ze soukromého sektoru. Působením v politice rozpoutal spíše debaty o citech a vnitřním světě mocných mužů.

Úvahy rozpoutal zejména opakovanou ublíženou pózou submisivního génia zahnaného do kouta, kde kolem sebe nekope, ale spíše brečí. Zastat se ho musí silnější starší bratr. V jeho případě Andrej Babiš.

Jaká to kontrastní póza. Do politiky v roce 2014 vstoupil bývalý šéf české pobočky nadnárodních stavitelů ze Skansky coby deklarovaná záruka odbornosti. Po kontroverzních ministrech a předchůdci z řad hnutí ANO, který zářil pouze trafikami mezi podřízenými, měl být tím, kdo do rezortu přinese odbornost a racionální trhový pohled na problematiku stavitelství a dopravy.

Jediný problém, který u něj ať už opozice nebo nezávislá kritika našla, byl možný konflikt zájmů, ten se ovšem v posledních letech nepotvrdil.

ANO, v posledních letech. Daň Ťok je už nyní nejdéle sloužícím ministrem Andreje Babiše. A nemůže za to jeho očekávaná odbornost. Co za jeho nehořlavostí stojí ovšem nikdo neví. Přežil už sebevražední pokusy, palbu z opozice i od koaličních partnerů .

Zasloužil si to? Ublížená póza a zarputilá obhajoba ministerského předsedy říká, že ne a všichni kritici by se měli za své ataky stydět.

Ale. Je tam pár ne malých, ale spíše velkých ale. Podle mnohých odborníků je Ťok nebývale špatným ministrem. Nejen proto, že špatně komunikuje, neumí vysvětlit některé základní problémy svého rezortu a navzdory pětiletce v politice se tváří, že politikem není, i když svým hlasováním podporuje mašinu hnutí Andreje Babiše.

Hlavním problémem je, že tento muž nesplnil takřka žádný z hlavních slibů, kterými hypnotizoval z bilboardů a selhal takřka ve všech základních problémech, které měl za úlohu vyřešit.

Zřejmě nejviditelnější jsou potíže při dostavbě nových rychlostních silnic a dálnic. Andrej Babiš v mediálních vystoupeních dvakrát prezentoval, že za Ťokova působení byla zahájená dostavba 177,7 kilometrů dálnic. Bohužel, nejen podle opozice, ale také třeba Nejvyššího kontrolního úřadu, to není pravda. Babiš totiž do statistiky u Ťoka započítal také rekonstrukce dálnic. Když ovšem číslo srovnával s předchůdci z ODS, u konkurenčních politiků kilometry rekonstrukcí do statistiky nepřipočítal.

Stejného faulu se dopustil také, když ještě za svého prvního ministra dopravy Antonína Prachaře prezentoval, že spustili stavbu 203 kilometrů dálnic a obchvatů. Toto číslo paradoxně záhy dementoval samotný Prachař, který potvrdil, že rozestavěli jenom 37,6 kilometru.

Podobného podivného pohledu na Ťokovou práci přes růžové brýle se Babiš dopouští opakovaně. Hájil ho také při nezvládnutých kolapsech rekonstrukce D1 v polovině prosince, dalších problematických úsecích, které jsou kritizovány léta, nečinnosti při rekonstrukci mostů, či při nenaplnění slibů o reformě kontraktování stavitelů při dálničních stavbách.

Velmi nevýrazným a líným projevem vystupoval Dan Ťok také při řešení mýtného systému, či sjednávání podmínek pro jízdu sdílených taxislužeb.

Výkon, který jistě pošramotil jeho reputaci a který nepřesvědčil ani spojence Babišova hnutí, po letech vedl k náhlému záchvatu sebereflexe samotného Ťoka, který v červnu 2018 ohlásil, že už ministrem být nechce. Stačila ovšem jediná schůzka s Babišem a své opakovaně medializované prohlášení stáhl.

Čtěte další komentáře autora:

Hamáček je cynik a zvyšuje bezpečnostní riziko

Fico v rozhovoru zase zaváděl. Pokračuje v očišťovací PR

Morální senátorka Syková

Dvojí metr soudruhů

Jakou moc má Andrej Babiš nad citlivým a submisivním ministrem není známo. Stejně tak není známo ani to, proč si premiér, který se svými ministry jedná jako s podřadnými asistenty nechává poškozovat to, o co mu jde nejvíc – preference.

Podle Babiše je jedinou Ťokovou chybou slabý mediální projev. Je prý dobrým ministrem, jenom to neumí prodat. Z pohledu šéfa kabinetu to tak může vypadat. Andrej Babiš totiž od vstupu do politiky nedělá nic jiného, jen prodává. A to také to, co se prodat nedá. Z tohoto hlediska je možná pro Babiše nepochopitelné, proč si sám nevymyslel vlastní statistiky, neřval, že je všechno kampaň a neútočil na předchůdce.

Projev Ťoka je nesrozumitelný a nedůstojný i po opakované Babišově obhajobě. Premiéra nechává mluvit za sebe, nadále toho moc nepředvádí ani nevystupuje v médiích. Odborník, který nám měl vyrazit dech tak nadále připomíná spíše zhrzené šikované dítě a zajatce vlády. Ťok musí být ministrem, tak si važte, že ním je. Nikdo jiný by to v republice nezvládl.

Andrej Babiš spustil zvláštní kampaň obhajoby Dana Ťoka, díky které by jsme neměli Ťoka hodnotit, ale litovat ho. Takže nezapomeňte, nekoukejte na fakta a chraňte ho. Zachraňte Dana!

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu