Rodina Kočkových. Komedianti, kteří se dostali až k vládě

Dostali se k Milošovi Zemanovi, Jiřímu Paroubkovi a špičkám pražského magistrátu. Rodina komediantů z pražské matějské nevzbuzovala úsměvy, ale strach.

Příběh rodiny působí trochu idylicky. Nezávislí poutnici, kteří byli vždy schopni dosáhnout čeho chtěli. Až se z pozice komediantů přepracovali do politiky, vrcholovému byznysu a špičkám vlády. Jak však ukazují jednotlivé epizody jejich kariéry, za úspěchem nestojí nic, s čím bychom se v příběhu mafiánské historie devadesátých let nesetkali.

Vynikali snad jen okázalostí a drzostí prezentovat se bez jakéhokoliv strachu po boku vrcholových politiků. Ti jim však tuto náturu vstřícně pomohli vybudovat.

Otec Václava Kočky staršího byl loutkohercem. Samotná hlava známého klanu se dostala k poutním atrakcím díky organizátorce matějské poutě Olze, kterou si vzal za ženu.

Kamarádi z Ruska

Postupem času Václav starší rodinný byznys převzal a s manželkou Olgou přivedl na svět dceru se syny Janem a Václavem mladším.

Po pádě bývalého režimu se také v České republice začal rozmáhat zahraniční organizovaný zločin. Do nepřipravených poměrů a rozpadlého prostředí hladce pronikly také rusko-jazyčné gangy.

S mafií přišla také možnost výdělků pro různé spekulanty a podnikavce. Ti pomáhali legalizovat zločinecké peníze a přicházeli k snadnému kapitálu.

V případě Kočků se to projevilo třeba ve společnosti Mirage. Tu provozoval společně s Andrejem Korpliakovem. Šlo o známou adresu ruské mafie, která byla i v tuzemsku podezírána z vražd, vydíraní a dalších zločinů.

Vyšetřovatel přítelem

Tam se cesty Kočků přetnuly také s Josefem Douchou. Bývalý vyšetřovatel, který proslul práci na legendárním případu Orlík, přešel během let na druhou stranu. Obhajoval právě spojence Korpliakova a podle podezření dával ruským mafiánům echo o chystaných raziích či jiných krocích policie. Později kvůli podezření, že některé trestně stíhané osoby sám vydíral, musel z policie odejít.

Poté pracoval jako právník třeba pro členy Berdychova gangu. Přímo s Berdychem měl spolupracovat i Václav Kočka mladší.

Navzdory tomu byl v roce 2002 Doucha nominován Milošem Zemanem na post policejního prezidenta. V ČSSD měl nebývalou pozici a přiblížil k ní také samotného Václava Kočku staršího.

Zřejmě nejvýrazněji rezonovalo jméno klanu Kočků v roce 2006 po vraždě Františka Mrázka. Jeden z nejznámějších šéfu organizovaného zločinu proslul tím, že sbíral kompromitující informace o různých vysoce postavených osobách.

Kdo zavraždil Mrázka?

Takzvaná Kubiceho zpráva přinesla možný motiv – Mrázek mohl vydírat představitele ČSSD, v té době na vrcholu slávy. Jedním z možných objednavatelů vraždy podle zprávy mohl být Václav Kočka, který by tak chránil své spojence. Těmi byli kromě Miloše Zemana hlavně Jiří Paroubek a Zdeněk Škromach. Stejný motiv měly mít také další vraždy policisty, či Mrázkových partnerů, které se odehrály krátce po střelbě na Mrázka. I když tuto verzi naznačovalo množství indícií včetně výpovědí členů podsvětí, nikdy se ji nepodařilo potvrdit.

Problémy Kočkových ovšem co nevidět přišly také. Nejen kvůli ochabování jejich vlivu na politiku, kde se čím dále tím víc převalovala jejich skutečná nátura a živnost.

V roce 2008 po křtu knihy Jiřího Paroubka probíhala v restauraci Monarch v Praze zábava. Pod vlivem alkoholu se začal u jednoho ze stolů dohadovat Václav Kočka starší s Paroubkovým kamarádem Bohumírem Ďuričkem.

Čtěte také:

Příběh Zemanova poradce. Podivný vzestup a rychlý pád

Orbánovi muži rozpínají chapadla v regionu V4

Slovenské chutě slováckého senátora

Po hádce si Václav starší postěžoval Václavu mladšímu. Ten šel otce hájit pěstmi. Ďuričko po pádu na zem, když byla v ohrožení i jeho těhotná přítelkyně, vytáhl zbraň a podle vlastních slov vystřelil výstražně do stropu. Interpretace Kočků, jejich přátel a Ďurička se rozcházejí. Kočka mladší ale padl na zem mrtvý. Ďuričko dostal 12,5 roku, po dobrém chování je však už na svobodě.

Podniky Kočků nadále řídí zejména syn Jan a Václav starší. Ani těm se ovšem nevyhýbají problémy. Po letech se policie začíná zabývat podezřelým hospodařením firem zabývajících se organizováním eventů souvisejících s politickými mítinky a matějskou poutí, kterou Kočkovy organizují.

Jan Kočka je navíc podezřelým v případě manipulací zakázek firmy TSK. Kočka a spolupracovníci měl korumpovat a jinak ovlivňovat pracovníky městské společnosti.

K extravagantnímu projevu Kočků patří také jejich prezentace v bulvárních médiích, kde se celá rodina včetně nejmladší generace prezentuje luxusem a přátelstvími s celebritami. Idylku však kromě policejních razií přerušují také rodinné tragédie.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb