Zájmy premiéra a Agrofertu v Maďarsku

Jak nabíral Agrofert na síle, začínalo mu být v prostoru Česka a Slovenska těsno. O tom, že uměl proniknout také na těžší zahraniční trhy, kde se nemohl spoléhat na známosti, se přesvědčil třeba při úspěchu v Německu. Ambice Andreje Babiše a jeho impéria proto logicky směřovaly i do zbytku regionu V4. Narážel tam sice na silnou kontrolu domácích hráčů, ale jisté pozice pro případné příští rozvoje si tam dokázal zajistit.

Kolem Maďarska začal kroužit poměrně pozdě. Na tamní trh vstoupila Babišova skupina až v roce 2009 nákupem obchodníka s agrochemikáliemi, osivem a dalšími komoditami Devecseri. Nákup dával smysl. Společnost získala vliv mezi místními zemědělci a otevřela si další možnosti k expanzi Agrofertu.

Už rok poté k rozšíření maďarských aktivit opravdu došlo. Agrofert koupil známou a významnou pekárenskou společnost Ceres. Významný výrobce trvanlivého pečiva zajistil Babišovi také vliv na obchodní sítě, či logistiku potravinářského zboží v Maďarsku.

Knihu Z Bureše Babišem pouze na našich stránkách nabízí českým čtenářům objednávku knihy s dárkem na libovolnou českou adresu. Stačí uhradit 169 CZK na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat adresu, kde si knihu přejete dodat.

V polovině roku 2012 Agrofert odkupuje také významnou část obchodní a distribuční sítě skupiny IKR. Ta přepsala na Babišovu IKR Agrár zejména obchodní aktivity, avšak právě na ně je navázána významná část zemědělské výroby maďarských farmářů.

Čtěte také:

Babišův (ne)přítel Vladimír Mečiar

Z Bureše Babišem: Elena Trenčianska

Z Bureše Babišem: Jak to bylo s StB?

Výčet expanzivních choutek impéria českého podnikatele zatím končí v roce 2014, kdy se Agrofertu podařilo odkoupit výrobce slunečnicového oleje NT Group. O jeho významu na trhu mluví tržby, které dosahují úrovně kolem 4 miliard korun ročně.

Celkově v Maďarsku Agrofert inkasuje kolem 12 miliard korun ročně. Nejvíc vydělávají maďarské potravinářské a zemědělské společnosti Agrofertu IKR, NT Group, Ceres nebo Agrotec Maďarsko.

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani