Příběh Zemanova poradce. Podivný vzestup a rychlý pád

V polovině devadesátých let minulého století pracoval Jie Ťien-ming jako lesní dělník. O dvacet let vlastnil 44 miliard dolarů. Success story? Zemanův poradce údajně zpronevěřil miliardy a uplácel.

Od března 2018 ho nikdo neviděl. O příteli a poradci prezidenta Miloše Zemana není z komunistické Číny slyšet vůbec nic. Zatímco český Hrad stroze opakuje, že o něm nic neví a jde pouze o jednoho z neplacených a čestných poradců pro ekonomickou spolupráci s Čínou, muž kterého nedávno Zeman označoval za přítele a za kterého šlo lobby českého Hradu bojovat do Číny, je na pokraji tiché likvidace.

Šéf CEFC China Energy Jie Ťien-ming se ještě v roce 2016 umístil na druhém místě Fortune 40 Under 40. Rok poté ho ovšem čekal tvrdý pád, způsoben tvrzením americké diplomacie, o tom, že CEFC uplácela africké vůdce s cílem dostat se k významným infrastrukturním kontraktům.

Také server celebritynetworth.com připomíná bohaté české nákupy Slavie Praha, či podílu v J&T FINANCE GROUP skupinou CEFC v roce 2015. Podle portálu šlo o důsledek změny zahraniční politiky, vyvolaný zvolením Miloše Zemana za prezidenta v roce 2013. Do té doby bylo Česko podle externího pozorovatele vůči Číně spíše nepřátelské.

Zeman vyjmenoval Jie Ťien-minga za svého poradce hlavně pro projekt napojení Česka na obnovení ekonomické sféry vlivu a kapitálu One Belt One Road.

Do roku 2018 měla CEFC China Energy globální portfolio nemovitostí v hodnotě 3,2 miliardy dolarů, včetně bytu v Trump World Tower v New Yorku.

Čtěte také:

Bom Kim. Jižní Korea s novým miliardářem

Slovenské chutě slováckého senátora

Antonín Koláček. Příběh ukradených miliard a objeveného duchovna

Jie Ťien-ming žil dlouho svůj americký sen v Číně. Syn rybářů pracoval jako lesní dělník. O tom, jak se dostal do struktur velké státem ovládané společnosti se mnoho neví, ale když mu bylo 20, už seděl ve vedení. V roce 2009 se z jeho domovské provincie Fujian přestěhoval do Šanghaje. Pak ovšem informace o manažérovi z lidu opět chybí. Viditelný je jen růst CEFC a otevírání jedné zahraniční pobočky za druhou.

Zlom nastal až po tom, co se Jie Ťien-ming dostal k poradenství kolem energetické infrastruktury v OSN. Právě tam se měl dopustit korupčních praktik, kterými zneužíval rozvojovou pomoc na kořistnický byznys. Známé je třeba uplácení představitelů Čadu. Připomeňme, že jde o stejného poradce, jak toho, který radí českému prezidentovi.

Kvůli odhalení se stoply megalomanské obchody s Ruskem i další menší síťové nákupy v zemích jako Česko. Jie Ťien-ming byl spolu s dalšími členy vedení kvůli odhalení hozen čínskou vládou přes palubu.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu