Bom Kim. Jižní Korea s novým miliardářem

Nový jihokorejský miliardář. Bom Kim zkopíroval americký byznys model, využil rozsáhlý kapitál a specifika jeho domoviny.

Coupang je největší internetový obchod v Jižní Korei. Nedávno oznámil, že získal 2 miliardy dolarů z fondu Vision společnosti SoftBank. To posunuje kapitalizaci společnosti na 9 miliard dolarů, což z ní činí nejcennější startup v Jižní Korei. Jeho majitel je také jistým novým dolarovým miliardářem.

Kim a Coupang zvládli něco, o co se Jeff Bezos s Amazonem léta marně pokouší. Coupang nabízí elektronické objednávky s možností doručení zakoupeného zboží v ten samý den.

Bon Kim se narodil v Soulu ale od svých sedmi let strávil většinu svého života v zahraničí. Ve 13 letech šel do internátní školy v Massachusetts. Vysokou školu studoval na Harvard, kde založil studentský časopis nazvaný Current Newsweek.

Kim se přihlásila na Harvard Business School v roce 2010, ale o rok později odešel. Pobláznilo ho obchodování na internetu a chtěl se do něj pustit v rodné zemi.

Díky známostem ze Spojených států sehnal pro svoje ambice investory. První eshop, který rozběhl si proto mohl dovolit marketingovou kampaň za milion dolarů.

Po několika neúspěšných pokusech se ovšem rozhodl začat od začátku a založil Coupang, kterým chtěl napodobit e-Bay. Jeho obchodní model zaměřený na Jihokorejce ocenili investoři v Silicon Valley, který růst firmy agregovali 400 miliony dolarů.

Čtěte také:

Záhadná dvojice ovládající módní byznys

Americké dynastie. Slavné rodiny drží velkou část majetku USA

Když se přidali další, firma si mohla dovolit investovat více než miliardu dolarů do vybudování rozsáhlé dodávací infrastruktury.

Nový kapitál, který navazuje na počáteční investice společnosti SoftBank ve výši 1 miliardy dolarů bude využíván k podpoře technologických platforem, které umožňují rychlejší dodávky, systém plateb jedním dotykem a funkci AI pro poskytování doporučení nákupu.

Jižní Korea má druhý největší HDP v Asii. Téměř všichni jsou na smartphonu a vysokorychlostní síti. Polovina země žije v Soulu a kolem něj, čímž Coupangovi usnadňuje plnění modelu, kdy dokáže zboží z eshopu dopravit k cíli v ten samý den.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu