Slovenské chutě slováckého senátora

Bazény, lázně, hotely, ale i média. Slovácký senátor a stará škola byznysu v hazardu Ivo Valenta expanduje na Slovensku. O co mu jde?

Otázku si jistě klade nejeden z pozorovatelů jeho podnikatelské kariéry. Člověk, který se nevyhýbá manýrům kovaných oligarchů začal jako jeden z prvních v Československu flirtovat s byznysem blikajících tlačítek slibujících velké peníze i těm nejslabším.

Hazardní král se nerozšířil jen v Česku. Poslední měsíce ukazuje, že se zajímá také o zemi pod Tatrami, kde kupuje penziony, hotely, bazény, ale i developerské projekty. Všechny překvapil poslední investicí, kdy ovládl jeden z nejvýraznějších deníků - Pravdu. Přestože zahraniční kapitál nemusí být pro vyčerpáno slovenské prostředí špatnou zprávou, český příklad vyvolává smíšené pocity. Proč je tedy slovenský byznys pro podnikatele z hranice tak významný?

Král hazardu Ivo Valenta a jeho skupina Synot v roce 2017 investičně vstoupili do známého koupaliště Zelená žába. Nešlo však o první investici do cestovního ruchu na Slovensku. Majitel skupiny Synot má pod Tatrami více zájmů. A je s nimi spokojen.

"S investicemi v oblasti cestovního ruchu na Slovensku jsem velmi spokojen. Jsem rád, že se koupaliště Zelená žába, za jehož záchranu lidé bojovali peticí, setkalo s tak velkým zájmem veřejnosti," řekl Ivo Valenta.

Turistický byznys

Koupaliště ležící na kopci nad městem Trenčianske Teplice Valenta převzal a rekonstruoval poté, co bylo několik let mimo provoz. Do rekonstrukce prostorů investoval Synot deset milionů eur, přičemž 1,5 milionu získal z evropských fondů. Po rekonstrukci nahradila přírodní termální vodu v bazénech ohřívaná pitná voda. Koupaliště bude zároveň otevřeno celoročně.

V Trenčíně ještě v roce 2012 koupil i zrekonstruoval také historický hotel Elizabeth pod Trenčianským hradem. Valenta si u něj pochvaluje například zisk několika prestižních mezinárodních ocenění. Pro vliv je zase velmi vhodná neustálá organizace prestižních akcí pro smetánku a politiky.

Kontroverzní podnikatel a politik Ivo Valenta podniká již od pádu komunismu. Podle vlastních slov začínal koupí malé čistírny na peří v Kunovicích na Uherskohradišťsku.

Fotbal a schránka

Dalším přírůstkem jeho podnikání pak byla prodejna s potravinami. V roce 1991 založil s otcem firmu Synot. Dodnes ji ovládá přes kyperskou společnost WCW World Capital Ventures Cyprus Limited, která je mateřskou společností jeho klíčové hazardní skupiny Synot. Ta se zabývá hlavně loterijním hrami, výherními automaty a kurzovými sázkami.

V roce 1994 založil s otcem projekt Fotbalové akademie, dodnes je majitelem fotbalového klubu Slovácko a dlouho sponzoroval i kluby dalších vlivných miliardářů, například Spartu Praha, či celou českou fotbalovou ligu.

Dobré PR se jistě hodí. Valenta má totiž zprávy, které chce potlačovat do pozadí. V roce 2004 byl obviněn z toho, že naváděl jako jeden ze spolumajitelů 1. FC Synot (dnes 1. FC Slovácko) sportovního ředitele klubu Jaroslava Hastíka k trestnému činu korupce. Za účast v aféře byl potrestán v disciplinárním řízení zákazem činnosti ve fotbale na dva roky a pokutou 100 tisíc korun. Soud mu za trestný čin uložil pokutu ve výši 350 tisíc korun a čtyřměsíční podmíněný trest.

Čtěte také:

Valenta: Slováci jsou v regulaci rozumnější

Ivo Valenta: Na Slovensku se rozhlížím po dalších příležitostech

Valenta o sobě sám rád mluví jako o hrdém podporovateli domácího regionu a charity. V poslední době rád zdůrazňuje i to, že investuje do startupů. Většinou však jde o IT společnosti spravující loterijní systémy společnosti Synot.

Hazard skupiny Valentových firem nesahá jen po česky-slovenské hranice. Rozšířil se i na Slovensku. Na rozdíl od České republiky se pravidla hazardu na Slovensku nezpřísňují tak výrazně. Jistě je lákadlem i to.

V roce 2015 byl Ivo Valenta navzdory pravomocnému odsouzení z roku 2004 zvolen senátorem. Dalším paradoxem je i to, že je oficiálně občanem Monaka. Právě odsud zasílal majetkové přiznání, které do Česka dorazilo se zpožděním, což vyvolalo první konflikt jeho politického mandátu.

Na úrocích z dluhopisů společnosti Synot vydělal v roce 2014 téměř 80 milionů korun. Od společnosti Sheading Financial z Kajmanských ostrovů dostal vyplacené dividendy 16,6 milionu korun. Majetek Iva Valenty však v té době časopis Forbes na téměř 4 miliardy korun.

Boj proti regulaci vlastního byznysu

Kolem zdrojů jeho příjmů je tak nadále poměrně mlhavě. Podobně působí i politická kariéra. Nijak v ní nezastírá, že mu jde hlavně o boj proti podle něj nespravedlivé regulaci hazardu. Kromě lokálních témat týkajících se například turistického ruchu na Slovácku, tak často, nejednou i v typickém Slováckem kroji, v českém Senátu kritizuje sněmovní návrhy týkající se boje proti hazardu, legalizaci výnosů z trestné činnosti, či terorismu.

Všechny totiž zasahují do jeho byznysu. Pro státní regulaci toho, kde smějí a nesmějí být umístěny výherní automaty, například žaluje české ministerstvo financí o miliardu korun. I proto například Strana soukromníků, kterou spoluzakládal, přišla o několik možností dostat se na radnice po nedávných komunálních volbách. Mnozí čeští političtí konkurenti považují spojení s Valentou za nepřípustné.

Na ambice miliardáře se naivně dívá jenom stěží. Ví, co chce a činí pouze kroky, které přímo souvisejí s jeho podnikáním. Z tohoto hlediska je pro Slovensko zajímavý jeho tah na mediálním trhu. Před pár měsíci firma Our Media, kterou spoluvlastní s Michalem Voráčkem, ovládla vydavatelství Perex, známé hlavně tím, že vydává deník Pravda.

Ivo Valenta a Michal Voráček

Zřejmě nejznámějším médiem z portfolia Our Media je portál parlamentnilisty. Jeho česká i slovenská mutace se proslavila hlavně tím, že nemá problém zveřejňovat jednostranné subjektivní pohledy jednotlivých politiků. Často zveřejňuje nepodložené informace a hoaxy, které fabrikují extrémističtí politici. V Česku jsou parlamentnilisty spojovány hlavně s PR strany SPD Tomio Okamury a souvisejících xenofobních či eurospektických představitelů.

Pokud někdo očekává, že Pravda bude chráněna její seriózním renomé, musí spíše doufat. Hned první měsíce a první personálie ukázaly několik kontroverzí. Šéfkou slovenské dcery Our Media se stala Oľga Dúbravská. Bývalá moderátorka a mluvčí TV Markíza se přitom v uplynulých letech zviditelnila pouze účastí v kritizovaném předražené, eurofondovém projektu na propagaci konzumace sladkovodních ryb "Dát si rybu, nemá chybu".

Čtěte také:

Antonín Koláček. Příběh ukradených miliard a objeveného duchovna

Radim Fiala: Skutečně jen dvojka?

Ještě zvláštnější je volba moderátorky politické relace TV Pravda. Program "Jde o pravdu" moderuje Zuzana Martináková. V době, kdy je všemi politiky kritizována nevyváženost zpravodajství veřejnoprávních i soukromých médií, se jednoho z mála nových politicky laděných programů na Slovensku ujme bývalá politička Zuzana Martináková. Exposlankyně, exšéfka politické strany a bývalá kandidátka na prezidenta, jejíž bývalým manželem byl mediální poradce exprezidenta Ivana Gašparoviče.

Politických a publicistických pořadů není na slovenském podvyživeném trhu nikdy dost. Je však otázkou, o co jde Ivo Valentovi, který nemá problémy s propagací jednostranných názorů i v Česku. Složení nového slovenského vedení nenaznačuje nic, co by mělo směřovat ke kritické a nové nezávislé žurnalistice.

Výmluvné bylo i obsazení večírku, který se konal u příležitosti otevření nového studia Televize Pravda. Kromě fanouška HZDS a Směru-SD Joža Ráže a podobných osobností, přišli Pravdu osobně podpořit Robert Fico, Erik Tomáš, Braňo Ondruš, či Ivan Gašparovič.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb