Konspirátor Babiš. Premiér blbec, či Orbánův učeň?

O premiérovi by se to říkat nemělo. Ale. Andrej Babiš opakovaně cituje smyšlenou neziskovou organizaci. Šíří její jméno ve vlastních médiích a jako premiér země nemá problém s tím, že prokazatelně lže. Buď je blbec, anebo prvotřídní konspirátor.

Srovnal by se tak úrovni jeho nového kamaráda Viktora Orbána. Ten začal před volbami šílet z uprchlíků. To, že je jeho země nejzkorumpovanější mezi všemi, které ještě modrou vlajku s hvězdičkami na zápraží mají, zcela zastínil ataky na Brusel. Ten podle něj zemi trestá za to, že nechce přijímat uprchlíky. Zvláštní, že právě v téhle době. Po letech diskuzí a vyšetřování.

Že to myslí vážně, vzkazuje i přes média. Ty nepřímo zestátnil, anebo je vlastní jeho spolupracovníci a sponzoři jeho strany. A že je to vidět také na tiskovkách.. Maďarské novináře pokřikující vulgární výrazy po europoslancech a eurokomisářech najdete na nejedné bruselské akci. Bohužel mi to připomíná dění v České republice.

Na Andreje Babiše, jako podnikatele, se valí jeden skandál za druhým. Nemyslím na ty, které se řeší v Praze, ale ty které zaznívají z většiny evropských metropolí. Všichni tak nějak vědí, že není normální, když premiér ovládá dotační programy věnující miliardy firmám, které patří jeho rodině. Všichni vědí, že není normální, když začne sám, anebo s bývalými zaměstnanci rozhodovat o hospodářských strategiích. A vědí, že není normální, když začne na místa rozhodující o jeho kriminálním vyšetřování násilně dosazovat jemu poplatné manažery.

O tom všem Babiš po vstupu do politiky tvrdil, že dělat nebude a jde jen o kampaň protivníků, kteří se jej jako protikorupčního bojovníka obávají. To samé tvrdil také u nařčení z toho, že bude ovlivňovat mediální domy, které nakoupil. A znovu bohužel, i tady nezbývá ani poslední kapka naděje, že ho soudíme příliš tvrdě.

O tom, že jeho manažeři z různých firem Agrofertu, které dosadil do čela médií filtrují obsah tak, aby seděl Babišovi i jeho impériu ,jsem psal už v publikaci Z Bureše Babišem. Nyní však maska odletěla příliš daleko a hladce. Premiér České republiky objednává texty ve vlastních médiích přímo z kanceláře a šíří v nich dokonce plnokrevní fake news.

Důkaz přinesla nechutná hra, kdy Andrej Babiš dva týdny před komunálními a senátními volbami odmítl přijetí byť jen jediného dítěte z uprchlických táborů. Reagoval tak na návrh europoslankyně za KDU-ČSL Michaely Šojdrové, která chtěla vybrat 50 nezletilých bez doprovodu z uprchlických táborů a dočasně jim vytvořit bezpeční prostředí v pohodlných českých podmínkách.

Babiš se chytil toho, že použila slovo sirotek. Měl pravdu, mýlila se, když si nepřipravila některé údaje. Šojdrová nebyla připravena vysvětlit to, že v děti v táborech neumí dokázat, že jsou sirotky. Stejně jako představa, že by pluli mořem s úmrtními listy rodičů, je však poněkud vedlejší i debata o jejich věku, či pohlaví. Jde o nedospělé osamělé jedince, kteří žijí na pokraji zhroucení a prospělo by jim i několik měsíců klidu během azylového řízení.

To však Babiše nezajímá. Ten cestou z módní přehlídky spodního prádla domů do luxusní rezidence postřehl pouze průzkumy, které ukazují, že Češi na uprchlíky slyší. Proč to tedy nevyužít?

Čtěte další komentáře autora:

Hamáček je cynik a zvyšuje bezpečnostní riziko

Tonda Blaník na roztrhání. Kampaně proráží dno

Morální senátorka Syková

Lidové noviny, které vlastní, vydaly článek Taťjány Horákové, která vystupuje jako prezidentka „Mezinárodního dětského kříže”. Horáková v textu schvaluje premiérovy postoje a atakuje názory europoslankyně Michaely Šojdrové.

Nejde jen o nečekaný objev zvláštní organizace. Babiš se jejími slovy brání i v rozhovoru pro seznam.cz. „Já tady mám vyjádření lidí, kteří žili v Sýrii, mám tady vyjádření zástupkyně Mezinárodního červeného kříže, takže paní Šojdrová tady udělala hyperemočně vypjatou záležitost, která nemá žádný racionální základ,” řekl Babiš.

„Mezinárodní dětský kříž” přitom premiér zaměnil za celosvětově uznávaný Mezinárodní červený kříž. Jak se ukázalo Mezinárodní dětský kříž reálně neexistuje. Falešnou neziskovou organizaci se zaštiťuje pouze Babiš. Na oplátku za názory falešné šéfky falešné organizace přistálo na účtu smyšlené neziskové organizace (kterým chce Babiš škrtat dotace) několik příspěvků veřejných institucí. I když o Mezinárodním dětském kříži nikdo nikdy neslyšel.

Babiš v tom problém nevidí ani po tom, co se ukázalo, že do Lidových novin poslala fake news falešné organizace přímo jeho kancelář. Zůstávají tedy dvě možnosti. Buď je Babiš opravdu naiva a naletěl jako premiér země lacinému podvodu, anebo záměrně vytváří a šíří falešné zprávy. Z obou verzí dostatečně mrazí.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu