Morální senátorka Syková

Po diskreditaci vědecké kariéry kandiduje do Senátu za hnutí ANO. Strana nemá problém s tím, že vydělávala na smrtelně chorých lidech. Eva Syková zapadá do marketingové proměny Andreje Babiše.

Zatímco doposud chtělo hnutí miliardáře vystupovat jako transparentní politický subjekt plný morálně čistých odborníků, po uzavření spojenectví s komunisty a tiché podpoře se xenofobní SPD, ANO odložilo masku stranou.

Do voleb v roce 2018 se na soupisku strany dostali třeba poskytovatelé krátkodobých půjček, právníci, či posudková lékařka, kteří pomohli při policejním vyšetřování Babišovy rodiny a jiných peripetiích Agrofertu. To nezapadá do obrazu protikorupčního hnutí, který se snaží lidé kolem Marka Prchala nákladně vytvořit.

Kaleidoskop morálního úpadku struktur strany doplňuje kandidatura bývalé vědkyně Evy Sykové do Senátu. Kontroverzní žena chce v politice válčit se svými oponenty z minulosti. Její kariéra je však poskvrněna natolik, že od ní dalo ruky pryč i dostatečně pokřivené svědomí ČSSD. ANO s její minulosti nemělo problém a obratem kandidátku za Prahu 4 podpořilo.

Syková je jistě známá a kvalitní vědkyně. Tím, čemu nerozumí, je ovšem ztráta morálního kreditu, o který přišla kvůli nenasytné snaze obohatit se. A to i na úkor těch nejslabších.

Poprvé v článku Medical Tribune, koncem roku 2014, vyšel článek o tom, že tým Evy Sykové a společnost Bioinova přijímali od několika pacientů s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) za aplikaci kmenových buněk v rámci experimentální terapie 150 tisíc korun.

Experimentální projekt skutečně existoval. Zákony a nařízení ovšem zakazovaly jeho zpoplatnění. Zjednodušeně řečeno, vědci měli nabízet bezplatný experiment předem definované skupině pacientů. Eva Syková však experiment nabízela také pacientům, kteří kriteria vypsána zdravotnickými institucemi nesplňovali a žádala od nich za to peníze.

Praktiky profesorky tehdy odsoudili akademické, zdravotnické i politické špičky. Záhy byla dokonce metoda výzkumu, za kterou byly poplatky vybírány označena za nevědeckou a riskující životy pacientů.

Čtěte další komentáře autora:

Hamáček je cynik a zvyšuje bezpečnostní riziko

Tonda Blaník na roztrhání. Kampaně proráží dno

Proč jsem napsal knihu o Okamurovi

Když na tento fakt upozornili Respekt a Česká televize, Evu Sykovu vyzval k rezignaci tehdejší předseda Akademie věd České republiky, pozdější prezidentský kandidát, Jiří Drahoš.

Profesorka Syková všechna nařčení i závěry etické komise, která její postup odsoudila, odmítla. Ve vybíraní peněz od zoufalých pacientů se zákeřnou smrtelnou chorobou pokračovala. Když jí začalo hrozit kriminální vyšetřování, odstoupila sama.

Na všechny strany začala hrozit žalobami a za viníka její akademického konce označila Jiřího Drahoše. Podle ní chtěl kvůli osobním averzím zničit její akademické renomé a zničit také její kariéru v politice.

Dodnes chrlí rozhovory a články na konspirační weby o tom, jak se kolem Drahoše spojili miliardáři a pražská kavárna. Seriózním médiím neodpovídá, protože nedokáže argumentovat proč v nepovoleném experimentu pokračovala a proč od pacientů v rozpore se zákony vybírala peníze.

Kandidatura ženy, kterou mamon zaslepil natolik, že dala v sázku několika dekád dlouhou kariéru a přehlížela emoce podvedených umírajících lidí, o hnutí ANO leccos vypovídá. Strana ztrácí zábrany a zcela přebírá nejen levicovou, ale také desinformační populistickou agendu.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu