Emisní obchodník v potížích. Pronásledují ho dluhy

Změna jména, nový obchod a přísliby. Za obchodníkem s emisními povolenkami se ovšem táhnou dluhy a věřitelé chtějí jeho konec.

Už loni se v médiích objevily první zprávy o zastaveném obchodu a finančních potížích společnosti Virtuse Energy. Firma, která obchodovala s emisními povolenkami a dalšími energetickými komoditami, investovala velké peníze do nespecifikované burzovní spekulace. Propadla, účty se vyprázdnily a uvnitř naoko úspěšné firmy to začalo vřít.

Skupina investorů, kteří za Virtuse energy stáli se rozhádali a po odchodu jednoho ze spolumajitelů – Jana Fouska – se totálně rozpadl klíčový management firmy. Společnost, která se ráda chlubila úspěšným, mladým a dynamickým image, ke kterému třeba patří hypermoderní luxusní pražská centrála (například s robotickou recepcí), najednou přestala působit důvěryhodně.

Po rozkolech uvnitř firmy se o finančních potížích dověděli zákazníci firmy. Ti měli dlouho trpělivost a nezaplacené faktury, či nepřevedené nakoupené povolenky přehlíželi. Když se však ozvali první z nich, pochopili, že to s Virtuse nevypadá dobře. Ukázalo se, že Virtuse má sekyru u desítek firem. Nejčastěji šlo o zákazníky, kteří si nakoupené povolenky uložili ve Virtuse do úschovy. Ten je však použil k spekulaci, prodělal na nich a nemohl je pak z úschovy vrátit.

Společnost se dluhové pasti snažila uniknout transformaci. Soudy přesvědčila, že dluhy splatí a odolala krachu. Po změně v majitelských strukturách firmu zcela ovládl slovenský investor Rastislav Vasilišin, který stojí za většinou aktivit celé skupiny Virtuse Group. Energetickou divizi přejmenoval na BCRL.

Čtěte také:

Emisní povolenky vynesly státu 5,2 miliardy

Přijetí evropských emisních regulací bylo podle českého průmyslu kontroverzní

Křetínský právně napadne Evropskou komisi

Podle zdrojů Biztweetu je dokonce známo, že se opět pustila do obchodu v energetice. Nešlo přitom jen o obchod s emisními povolenkami, ale také dalšími energetickými komoditami. Firmě však plány na oživení obchodování vycházejí jenom částečně. Rozzlobení věřitelé žádají konkurz firmy a zpeněžení její majetku. Tvrdí, že firma s dlužníky nekomunikuje. Kromě dluhů za období obchodování Virtuse se přitom kopí také nové – od léta 2017 pod značkou BCRL.

Mezi dlužníky jsou velcí partneři i zákazníci. Jde o Lama energy, Armex energy, CTZ, PC Help, Ardecon Accounting, Považská cementáreň, Spinoco Czech republic, Ostrovskou teplárenskou, či Sokolovské strojírny. Dohromady jde o dluhy ve výši minimálně na dvacet milionů korun. Další věřitelé zatím přihlášky do insolvenčního řízení nepřipsali. Nyní je k tomu vyzývá Městský soud v Praze.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb