Bulhaři žádají souhlas k převzetí aktiv ČEZ

Kontroverzní společnost Inercom Bulgaria požádala regulátora o schválení transakce, v rámci které chce ovládnout aktiva české polostátní Skupiny ČEZ.

Po několikatýdenní odmlce, vyvolané odhalením kontroverzního pozadí obchodu, tak dochází k další fázi kritizovaného obchodu. Inercom požádala o svolení Komisi pro ochranu hospodářské soutěž. Antimonopolní regulátor ve svém prohlášení uvedl, že rozhodne, zda dohoda představuje koncentraci podléhající schvalovacímu procesu.

Inercom chce získat společnost ČEZ Bulharsko a distribuční společnost ČEZ Distribuce Bulharsko včetně přidruženého solárního parku a bioelektrárny.

Akviziční částka má představovat 342,5 milionu eur. Média, včetně Biztweetu se pozastavila nad tím, jak může Inercom, coby malá firma bez zkušeností v energetice garantovat splacení tak gigantické částky.

Čtěte také:

Vláda u ČEZu nemaká

ČEZ čeká na aukce v Polsku. Zaměřuje se na ESCO

Jak už Biztweet upozornil, firma jeví známky napojení na organizovaný zločin. Inercom zároveň podléhá vyšetřování podezření z leasingových podvodů.

Ačkoli kritika vyvolala bulharské parlamentní vyšetřování, či hrozby ze strany českého premiéra, v té době v demisi, Andreje Babiše, po krátké odmlce prodej pokračuje. ČEZ nadále vystupuje stylem, že na obchodu není nic divného. Bulharský parlament pouze konstatoval, že Inercom nemůže doložit dostatečné garance. Česká vláda riskantní obchod nezastavila.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu