Vláda u ČEZu nemaká

Vláda míjí desítky milionů na cesty po krajích. Byznys s mafií za miliardy ignoruje.

Andreje Babiše najdete každý týden v jiném kraji. Slíbí výstavbu silnic, rekonstrukce památek i investice. Vše, co v předešlé vládě neudělal.

V pozadí kampaně vedené za státní peníze se však odehrává skutečný byznys. ČEZ, tedy firma, do které si Babiš rád trefuje, hodlá většinově státní aktiva v Bulharsku prodat firmě, která je přinejmenším kontroverzní.

Dokázala dokonce zatřást bulharskou vládou, tedy vládou, která je zvyklá na prokázané korupční kauzy.

Připomeňme zjištění Biztweetu a bulharských investigativců. Za konečnou majitelku kupce – firmy Inercom - se označila Ginka Varbakova. Neznámá žena tvrdí, že peníze pro ČEZ získá z banky. Její rodina vlastní několik bulharských fotovoltaických a stavebních firem.

Personální propojení firem kolem Inercomu však ukazuje na zarážející možný scénář. Majitelská clona totiž opět směřuje ke skupině, kterou v Bulharsku považují za mafii.

Od roku 2013 je z podvodů ve veřejných zakázkách podezírán bývalý člen dozorčí rady bulharského ČEZu Dimitar Stefanov. Tento manažer měl pracovat také pro kontroverzního podnikatele Rumena Nikolova, který je označován za člena známé bulharské mafiánské skupiny.

Bulharská média tvrdí, že generální prokurátor Sotir Tsatsarov dosud nikoho v případě údajné manipulace veřejných zakázek neobvinil. Údajně i proto, že Rumen Nikolov, stejně jako Dimitar Stefanov mají obchodní vztahy přímo s bulharským premiérem.

Zarážející informací ohledně současného avizovaného kupce aktiv ČEZu společností Inercom je personální propojení na Rumena Nikolova. Manžel údajné majitelky Inercomu Ginky Varbakové – Slavcho Varbakov - totiž do roku 2014 deset let působil v různých firmách s Evgenii Kalkandjievovou. Tato modelka je známá také jako showbyznysová podnikatelka, která má blízko k organizovanému zločinu spojovanému také s Rumenem Nikolovem.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Majitelka Inercomu navíc během tamního parlamentního slyšení přiznala, že v souvislosti se společností Inercom eviduje tamní prokuratura šest trestních stíhaní. Dvě z toho jsou živé, tedy pořád probíhají.

Má jít o podezření z trestních činů úvěrových podvodů u rakouské Hypo Alpe Adria. Finanční ústav spojován s ultrapravicovým populistou Jörgem Haiderem zkrachoval poté, co expandoval na Balkán. Za banku teď budou miliardy eur platit občané z garančního systému.

Rodina Varbakových si u firmy vybrala leasing na nákup stavebních strojů, ale i luxusních automobilů značky Ferrari. Zaplatila pouze první splátku.

A tato firma má českému polostátnímu energetickému holdingu vyplatit zhruba 8,1 miliardy korun (navzdory velikosti projektu není zveřejněna konečná kupní částka).

Čtěte další komentáře autora:

Privatizace státní moci pokračuje

Rok kebabu a fake news

Vláda se nechala inspirovat prvotřídním populismem

Co a komu by mohl Kiska dát a vzít

Zda bulharská podivná parta podnikatelů ovládne česká aktiva a zda to nezaplatí český daňový poplatník zatím není jasné. „Makač“ Babiš po prvních podezřeních v médiích sice hrozil blesky a čistkami, dosud ovšem nic konkrétního v obchodu neudělal.

Dlouhodobý kritik ČEZu chtěl mluvit s bulharským premiérem. Krom toho si na kobereček zval představitele ČEZu a chtěl vlastními silami zkoumat samotnou oprávněnost obchodu.

„Jsem v šoku z toho, co se děje v Bulharsku. Premiér Bojko Borisov navíc uvedl, že celou věc vyšetřují různé orgány. Vůbec té současné situaci nerozumím. Pan generální ředitel ČEZ (Daniel Beneš) by měl vysvětlit dozorčí radě, co se děje,“ uvedl pro vlastní Lidové noviny Andrej Babiš.

Od konce února 2018, kdy shodil na celý obchod hromy a blesky se ovšem k prošetření věci nedostal. Podle všeho se nekonala ani avizována schůzka vedení ČEZu s vládou. A kolem českého obchodu s mafiány je podezřele tiše. Ministerstvo průmyslu a obchodu a vláda Biztweet s dotazy na prošetření a avizovanou schůzku samotného Babišem s vedením ČEZu odkázaly na ministerstvo financí, které stát v ČEZu zastupuje.

Od počátku května 2018, kdy byly dotazy na dění po únoru opakovaně položeny nám na ně nikdo neodpovídá. Ani Babišův úřad, který se chtěl s ČEZem potkat, ani ministerstvo průmyslu, které v minulosti za dění v ČEZu odpovídalo, ani ministerstvo financí, které drží akcie daňových poplatníků v energetickém zlatém vejci. Asi makají natolik, že jim je 8 miliard "šumák".

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu