ČEZ čeká na aukce v Polsku. Zaměřuje se na ESCO

ČEZ věří, že se polský vítr rozfouká. Zatím se zaměřuje na energetické služby.

Investice Skupiny ČEZ do větrných elektráren v Polsku nadále stagnují a čekají jak se polská konzervativní vláda vypořádá s požadavky Evropské komise na mohutnější zapojení obnovitelných zdrojů do energetického mixu.

„Novela zákona o obnovitelných zdrojích byla přijata polskou vládou v březnu 2018, nyní prochází legislativním procesem. Dolní komora parlamentu (Sejm) doposud nepřijala žádné rozhodnutí. Aukce na vítr zatím nebyla vyhlášena, očekáváme, že k tomu dojde ke konci letošního roku,“ uvádí pro Biztweet mluvčí Skupiny ČEZ Alice Horáková.

Aukce na prodej elektřiny z obnovitelných zdrojů byly loni zrušeny polským ministerstvem energetiky. To zasáhlo také dceřinou firmu ČEZu Ecowind. Ta plánovala spustit provoz několika větrných elektráren. Konkrétně vázne produkce šesti plánovaných projektů.

Čtěte také:

Obchodní partner ČEZu má v Bulharsku živé trestní stíhaní

Kupec bulharských aktiv Skupiny ČEZ jeví známky napojení na mafii

Nová šance? Poláci ve spolupráci s ČEZ zkoumají možnosti OZE na moři

Kvůli nečitelnosti polské vlády se proto v Polsku rozhodla česká polostátní skupina zaměřit na segment ESCO, teda komplexních energetických služeb.

„V Polsku velmi aktivně rozvíjíme ESCO aktivity, především v oblasti modernizace osvětlení a energetického hospodářství veřejných budov. Vlastníme 51-procentní podíl ve společnosti OEM Energy (modernizace a instalace solárních termických a fotovoltaických panelů a také instalace bojlerů nebo tepelných čerpadel) a 100-procentní podíl ve společnosti Metrolog (věnuje se komplexním službám souvisejícím s tepelným hospodářstvím, od projekce přes výrobu, realizaci a dohled až po servis),“ zpřesňuje Alice Horáková.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu