Protikorupční tažení Kremlu vyvolává otázky

Ruský oligarcha Zijavudin Magomedov čelí obviněním z defraudace financí použitých na výstavbu fotbalového stadionu v Kaliningradu pro potřeby fotbalového MS 2018. Podle kritiků může jít o falešnou čistku.

Magomedov měl podle ruských úřadů zpronevěřit státní dotace a způsobit tak škodu zhruba 2 miliard rublů (asi 35 milionů amerických dolarů). Škoda měla být způsobena sérii dotačních podvodů, ze kterých se největší údajně týkal stadionu Arena Baltika v Kaliningradu, kde měl zdefraudovat 752 milionů rublů.

Vyšetřovatelé tvrdí, že jedna ze stavebních firem patřících do oligarchova impéria použila při stavbě základů stadionu nekvalitní a levné materiály.

Právě stadion v Kaliningradu byl při výstavbě nejvíce problematický a vykazoval několik zdržení. Už loni uvěznili několika místních činovníků v souvislosti s protiprávním jednáním při výstavbě. Teď zatkli také bratry Magomedovy.

Ziyavudin Magomedov je 49-letý ruský obchodník s čistou hodnotou majetku zhruba 1,4 miliardy dolarů.

Vlastní konglomerát Summa, který působí v oblasti energetiky, stavebnictví, zemědělství a infrastruktury. Magomedov byl prvním investorem projektu vysokorychlostní železnice Richarda Bransona Hyperloop One a v současné době sedí v její dozorní radě. Podle ruských zdrojů je členem blízkého okolí bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Čtěte také:

Po vzoru hegemonů a v Orbanových šlépějích

V Itálii je pod dohledem policie na 200 novinářů

Browder: Putin má na účtu 200 miliard dolarů

Ruští mogulové s úzkými vazbami na vedoucí představitele jsou zpravidla odměňováni lukrativními vládními smlouvami. Bratři Magomedovy mohou být zatčeni v souvislosti s polemika o rozpadajícím se partnerství Vladimira Putina a Medveděva.

Podobné znaky vykazovalo také zatčení Vladimira Yevtushenkovova v roce 2014. Yevtushenkov koupil ropnou firmu Basněft a byl několik měsíců v domácím vězení kvůli podezření z praní špinavých peněz.

O Basněfť měl dlouho zájem Rosněfť. Tomuto podniku šéfoval Igor Sechin, dlouholetý přítel a spojenec Vladimira Putina.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu