Krúpa na ústupu. V Arce jde do popředí Rastislav Velič

Na sklonku loňska přišla zajímavá informace zevnitř finanční skupiny Arca Capital. Mediálně aktivní finančník Pavol Krúpa ve skupině oslabí a podílově se mu vyrovná Rastislav Velič.

Finanční skupina oznámila změnu vlastnické struktury, která proběhne v první polovině letošního roku. Pavol Krúpa už po přesunech podílů nebude nejsilnějším partnerem. Současnému majoritnímu akcionáři se vyrovná Rastislav Velič. Společně se třetím partnerem skupiny Petrem Krištofovičem tak budou všichni tři držet po třetině společnosti.

"Oficiální to ještě není, ale stanu se třicetiprocentním partnerem skupiny Arca Capital. Mou snahou je, aby Arca byla vnímána jako seskupení několika manažerů," uvedl na setkání s novináři Rastislav Velič dosud držel pětinový podíl ve finanční skupině. Na třetinu se dostane odkupem části balíku akcií Pavola Krúpy. Trojici partnerů Krúpa – Velič – Krištofovič doplní Henrich Kišš, který bude držet zbylých deset procent akcií.

Arca Capital podle aktuálně proklamovaných informací spravuje aktiva v hodnotě více než 1,4 miliardy eur, tedy 36 miliard korun. Letos má v plánu významné investice. Stěžejním projektem má být vstup do bankovnictví prostřednictvím akvizice rakouské Wiener Privatbank.

Po schválení regulačních úřadů by banka více než zdvojnásobila hodnotu aktiv Arca Capital. Ta by stoupla na 3,2 až 3,3 miliardy eur.

"Pokud to půjde tak, jak chceme, tak v pololetí 2018 by Wiener Privatbank měla patřit do seskupení Arca Capital a začneme připravovat procesní kroky k tomu, abychom založili pobočku v Česku a možná i na Slovensku," řekl o plánech souvisejících také s tuzemskem Rastislav Velič.

První krok k převzetí rakouské banky udělala Arca ještě loni v září. Slovenská finanční skupina s množstvím aktivit v Česku má odkoupit privátní aktivity rakouské banky. Po schválení tak naplní své dlouholeté plány vstoupit na trh bankovnictví.

Čtěte také:

Krúpa: Plánujeme uskutečnit demonstraci v Čechách

Krúpovy potraviny expandují do Prahy. První pobočku otevřou v Sapě

Arca a Slovakia Steel Mills? Deratizací se nezabývá

Arca v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Rakousku investuje zejména do energetiky, realit, obchodu a služeb.

Rastislav Velič má na starosti hlavně projekty v realitním sektoru, obchodu a ve finančnictví. Projekt bankovní akvizice je právě pod jeho taktovkou, i proto jeho význam ve skupině vzroste. Velič však stál třeba také za projektem maloobchodní sítě Delia, která už otevřela první českou pobočku na pražském tržišti Sapa a v Praze plánuje během krátkého období masivní expanzi.

Pavol Krúpa byl dosud nejviditelnější postavou Arca Capital. Je známý zejména mediálním tlakem na kontroverzní podniky z různých kauz, kde se snaží vydělat na levném odkupu akcií. Stojí třeba za protestními aktivitami v OKD, žaluje General Electric za kauzu Agrobanky, tlačil na Unipetrol kvůli koupě podniku Spolana, kroužil kolem sídla ČSSD v kauze právníka Altnera a zajímal se také o dění v konkurzu zkrachovalé továrny Slovakia Steel Mills, kde miliardové ztráty zaznamenala Česká exportní banka.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb