Saúdská mediální čistka. Zatýkaní zasáhlo největší domy

Rozsáhlé protikorupční zatýkání v Saúdské Arábii zasáhlo největší mediální společnosti v zemi.

Zatýkání, během kterého byli v luxusním hotelu uvězněni desítky členů královské rodiny, kterým byl zamezen útěk ze země, zasáhlo také tamní mediální scénu. Trojice nejbohatších zadržených totiž ovládá klíčová média Saúdské Arábie.

Princ Alwaleed bin Talal, miliardář Saleh Kamel a švagr zesnulého krále Fahda Walida al-Ibrahima byli, ale pořád jsou mediální moguli.

Tito tři miliardáři mají velký vliv na saúdská média. Spolu založili společnosti, které se staly největšími mediálními domy v království. Jak upozornil web celebritynetworth, často navzájem spolupracovali. Ibrahim založil Středovýchodní vysílací centrum (MEBC) v roce 1991. Kamel byl jedním z jeho hlavních investorů. V roce 1994 založil Kamel v Itálii arabský rozhlas a televizi (ART). Alwaleed vedl hudební kanály ART. Vlastnil také nahrávací společnost Rotana.

90. léta byla rozhodujícím desetiletím v rozvoji médií v arabském světě. Nebylo mnoho obchodů, které se během toho času staly a nezahrnovaly alespoň jednoho, ne-li dva, a někdy i všechny tři z těchto mužů. Od té doby tito tři arabští mediální oligarchové ovládali mediální říši, která dodává zprávy a zábavu nejen Saudům, ale i většině lidí v arabských zemích.

Synové krále Salmána vlastní jeden z největších mediálních konglomerátů v arabském světě. Saudská výzkumná a marketingová skupina (SRMG) začala jako vydavatel, rozšířila se do digitálních médií a má v úmyslu rozvíjet zpravodajskou síť v partnerství s Bloombergem. Nevlastní bratři korunního prince řídí společnost.

Čtěte také:

Česko pod Babišem. Když jsou hlavním problémem země média

Babiš média ovlivňuje dlouhodobě. Říká co psát a co ne

Vrtěti psem v Česku. Za stranami stojí mediální mágové

A právě kvůli tomuto faktu vznikají spekulace, že zatýkání trojice mogulů souvisí s mocenským bojem o mediální vliv. Zaměstnanci al-Arabya veřejně komentovali pokusy korunního prince Mohameda získat vliv na obsah jejich zpravodajství. V květnu 2016 oznámila královská vyhláška vytvoření nového Generálního zábavního úřadu. V září 2017 investiční fond s úzkými vazbami na korunního prince oznámil plán investic 2,7 miliardy dolarů do tvorby mediálního průmyslu.

Před jejich zatčením byli Ibrahim a Kamel nezpochybnitelnými králi médii v Saúdské Arábii. Upřednostňovali liberální program, který byl často politické povahy.

Protikorupční komisi vede Mohammed bin Salman, tedy právě králův syn. Král Salman také odstranil z čela Národní gardy konkurenta Miteba bin Abdullaha.

Na příkaz nově založeného protikorupčního výboru byly zadrženy desítky lidí včetně jedenácti princů a několika desítek současných i bývalých ministrů. Korunní princ Muhammad bin Salman, který čistku kvůli údajné rozsáhlé korupci nařídil, jmenoval 30 nových soudců a 26 dalších povýšil. 

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu