Králové privatizace: Tomáš Ježek

Jeden z předních českých ekonomů je otcem transformace komunistických zemí v tržní ekonomiky. Později přiznal, že udělal chyby. Jeho život poznačily spory s Klausem a Zemanem.

Nedávno zesnulý Tomáš Ježek (zemřel v listopadu 2017) studoval na Národohospodářské fakultě pražské Vysoké školy ekonomické v oboru ekonomiky práce. Následně působil jako vědecký pracovník v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd a zároveň s tím absolvoval studijní pobyt na Institutu des Hautes Etudes Internationales ve Švýcarsku. Pro samizdat tehdy přeložil několik prací liberálních ekonomů.

Těsně před pádem režimu pracoval jako vědecký pracovník v Prognostickém ústavu ČSAV. Poměrně liberálního a dobrého života se mu dostávalo během komunismu díky jeho členství v komunistické straně.

V roce 1989 pomáhal zakládat politickou stranu ODA. Ve volbách v roce 1990 byl zvolen za Občanské fórum, do jehož struktur se ODA ponořila do České národní rady. V lednu až červnu 1990 pracoval na Federálním ministerstvu financí ve funkci poradce ministra, kterým byl Václav Klaus a po prvních svobodných volbách v červnu 1990 byl ministrem bez portfeje české vlády Petra Pitharta. Na starosti měl správu národního majetku a jeho privatizaci. Společně s Václavem Klausem stáli za myšlenkou divoké kupónové privatizace.

Opětovně byl zvolen ve volbách v roce 1992, nyní už čistě za ODA. Byl předsedou rozpočtového výboru. Od roku 1992 do roku 1994 byl také předsedou výkonného výboru Fondu národního majetku České republiky.

V únoru 1995 přešel Ježek z ODA do poslaneckého klubu ODS. S ODA se dostal do konfliktu a postavil se na stranu vládnoucí většiny, která byla obviňována z používaní mafiánských praktik.

Ve volbách roku 1996 se neúspěšně ucházel o křeslo senátora. Během vládní krize druhé Klausovy vlády koncem roku 1997 se postavil na stranu opozice proti Václavu Klausovi.

V listopadu 1997 prohlásil, že viníkem stávající situace v Česku jsou špičky ODS a jako nového předsedu občanských demokratů by si dovedl představit Ivana Pilipa. V lednu 1998 podpořil vznik nové odštěpenecké strany Unie svobody a ohlásil účast na jejím prvním setkání v Litomyšli. Z ODS vystoupil a tvrdě kritizoval někdejšího spojence Klause.

Od dubna 1998 působil jako člen prezídia Komise pro cenné papíry. V lednu 1999 na něj vládní výbor ochranu ekonomických zájmů vedený Jaroslavem Baštou podal trestní oznámení pro podezření z machinací v době privatizace podniku Čokoládovny Praha. Ježek obvinění popíral a vyzval Baštu, aby své výroky odvolal. Následně na Baštu sám podal trestní oznámení.

Čtěte také:

Miroslav Grégr: Atomový dědek a Zemanův muž

Ivo Svoboda: Spojka s mafií a černé svědomí ČSSD

Bez nich by to nešlo: Anton Rakický

Mandát v Komisi pro cenné papíry Ježkovi navzdory pokusům sesadit ho vypršel až v březnu 2002. Jeho soudní spor s Jaroslavem Baštou byla rozhodnuta vrchním soudem až koncem roku 2003. Soud nařídil vládě omluvit se Ježkovi.

V roce 2004 neúspěšně kandidoval v doplňovacích volbách do senátu. Předznamenalo to jeho finální ústup z politických pozic. Celou dobu se věnoval akademické činnosti - vyučoval na Národohospodářské fakultě Vysoké škole ekonomické v Praze a na Západočeské univerzitě v Plzni.

Od roku 2005 působil jakožto prezident Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, od roku 2003 byl předsedou správní rady Nadace Českého hudebního fondu, v roce 2005 jej Městský soud v Praze jmenoval soudním znalcem v oboru veřejných financí, bankovnictví a kapitálového trhu.

Za jeho kariérou však zůstala hořká tečka. Dlouholeté spory s Klausem, Zemanem a přiznání, že divoká privatizace nebyla nejlepším řešením transformace ekonomiky. Jiné však tehdejším elitám nenapadlo.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb