Podnikání funguje. Dejte bacha na legislativu

Nápad, kapitál, strategie. Avšak na co by to všechno bylo, kdyby někdo přišel a jednoduše vás okradl, nebo si rovnou přisvojil celé vaše podnikání. Nezapomínejte na právní pomoc.

Právní poradenství a ochrana by měly doprovázet vývoj každého podnikání už od jeho vzniku. Ačkoli se to může zdát zbytečné, hodně zkušenějších podnikatelů, ví, co máme na mysli.

Zejména začínající byznysmeni zakládají úspěch své firmy na ideách, nápadech, či dobrém týmu. Málokdo myslí na formality. Vždyť proč platit zbytečné výdaje na něco, co ani nevyužívám. Ale pozor, i když si to neuvědomujete, právník by měl doprovázet každý důležitý krok, který uděláte.

Proč? Protože vás snaha ušetřit drobné, může stát hodně a klidně i vše. Existuje hned několik případů, kdy začínající firma zanedbala například ochranu duševního vlastnictví. Internetovou stránku, název brandu, logo, nebo design propagace pak získala šikovná konkurence, která lehce využila bezprávní stav ve firmě nepřipraveného podniku.

Kromě ochrany duševního vlastnictví je dobře požádat právníka také o kontrolu úředních dokumentů či smluvních vztahů s partnery. Bez právní znalosti stačí malá chyba a sebevědomý autor oficiálního dokumentu připraví pro svoji společnost zapeklitou situaci, pokutu, nebo konkurenční nevýhodu.

Právní ochrana navíc výrazně šetří váš čas a nervy. I když jste šikovným amatérským fandou práva, na přípravě dokumentů vám právník ušetří i hodiny. V hlavě pak nemusíte řešit strach a polemiky o tom, zda jste vše udělal jak máte, ale věnovat se plně vašemu podnikání.

U větších firem by mělo být právní poradenství každodenní záležitostí i přímo v sídle firmy. Správná formulace obchodních vztahů, zaměstnaneckých vztahů, či rámců chování na pracovišti neovlivňuje jen vaši právní jistotu, ale také výkonnost, bezpečnost a spravedlivou motivaci vašich zaměstnanců.

Čtěte také:

Proč podnikat? Máte jasno v tom, co chcete?

Byznys v cizině. Jak na úřad bez znalosti jazyka?

Vánoční dárek v podnikání. Jak vybrat a má to cenu?

Právní služby jsou v některých případech nevyhnutností. Například u vymáhaní těžce vymahatelných pohledávek není možné domoct se zaplacení pohledávek bez pomoci právních formulací a osoby právního zástupce jako takového. Zákon totiž respektuje exekuční úkony jen od oprávněných osob. Pouhé listové vyhrůžky laika by mohly znamenat pravý opak záměru – risk porušení zákona ze strany domáhajícího se.

Bohužel, netřeba zapomínat ani na možnost skrytých právních problémů. Šablonové smlouvy, „jednoduché“ právní formulace, nebo laické kamarádské domluvy sebou nesou riziko. Někdy stačí zlá formulace údajů zveřejněných na internetové stránce a konkurence má páku, jak vás zahnat do kouta.

Právníci znají nástrahy, které se v podnikání skrývají. Mají více klientů, tedy i hodně zkušeností a myslí na to, co by vám nenapadlo.

Právní služby nemusí poskytovat přímo váš pracovník. Dobrým řešením je outsourcing. Ten jako forma spolupráce spočívá v převzetí části úkolů a činností klienta odborným dodavatelem právních služeb. Výhodou je smluvní převzetí zodpovědnosti právníkem, přidaná hodnota služby, kalkulované a plánované náklady, uvolnění kapacitních prostředků na core byznys, udržení odborné úrovně, rychlost a flexibilita.

Když na stálé právní poradenství jednoduše nemáte, dočasně neuškodí alespoň pravidelný roční právní audit. Díky němu si budete moct být jist alespoň v hlavních nezbytných vztazích nastaveních vaši společnosti.

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb