Vzorný princ Neil Diamond

Život, kariéra i muzika jako ze škatulky. Neil Diamond patří dekády mezi elitu sladkých písní.

Neil Diamond, rodným jménem Neil Leslie Diamond je americký zpěvák, skladatel, klavírista a kytarista. Narodil se v Brooklynu a svou kariéru zahájil jako člen dua Neil and Jack, které se, přestože vydalo několik singlů, nikdy neprosadilo.

Později začal pracovat jako autor písní v Brill Building (je například autorem písně „Sunday and Me“ pro skupinu Jay and the Americans). Své první album nazvané The Feel of Neil Diamond vydal v roce 1966 na značce Bang Records.

V živém rozhovoru v televizní talk show Larryho Kinga se zmínil, že si od mala přál být lékařem. Chtěl najít lék na rakovinu, na kterou umřela jeho babička. Vždy jej zajímaly přírodní vědy. Nicméně během studií na universitě začal psát písně pro hudební vydavatelství za 50 dolarů týdně, tak začala jeho cesta za slávou.

V roce 1979 se Neil Diamond zhroutil přímo na jevišti v San Franciscu a byl převezen do nemocnice, kde se podrobil dvanáctihodinové operaci, při které mu byl odstraněn nádor na páteři. Již v roce 1980 po delší rehabilitaci se objevil ve filmu THE JAZZ SINGER.

Podívejte se také na:

Půl století na vrcholu. Metalový šoumen Alice Cooper

Tom Petty: Průřez americkým rockovým příběhem

Neil Diamond prodal za svou kariéru přes 125 milionů desek po celém světě. Je to v současnosti třetí nejúspěšnější umělec, lepší jsou již jen Barbra Streisand a Elton John. Byl uveden do skladatelské síně slávy v roce 1984 a do Rock and Rollové síně slávy v roce 2011. Také získal cenu Sammy Cahna za celoživotní dílo v roce 2000. Byl čtyřikrát nominován na Zlatý glóbus z toho jednou nominaci úspěšně proměnil.

Neil Diamond byl třikrát ženatý. V roce 1963 se oženil se svou středoškolskou láskou, se kterou má dvě dcery. Později si vzal asistentku produkce, se kterou má dva syny. Naposledy se oženil 21. dubna 2012.