Křetínský právně napadne Evropskou komisi

Energetický a průmyslový holding (EPH) ovládaný Danielem Křetínským se přidá k žalobě vůči Evropské komisi. Nelíbí se mu přísné emisní limity.

Podle informací Biztweetu bude EPH jednou z firem, která namítne na mezinárodní úrovni aktuálně přijaté zpřísnění emisních limitů. Informaci potvrzuje také německá analytická společnost IEEFA.

Evropská komise přijala zpřísněné emisní limity pro velká spalovací zařízení s tepelným příkonem nad 50 MWt. Nové limity od poloviny roku 2021 zasáhnou zejména velké tepelné elektrárny. V těch má EPH nemalé peníze.

„Komise učinila krok v boji proti znečišťování z velkých spalovacích zařízení, jako jsou elektrárny a teplárny, která jsou zodpovědná za zhruba třetinu všech znečišťujících látek v ovzduší z průmyslu. Více než 30 procent občanů unie je vystaveno znečištění ovzduší nad limity Evropské unie a znečištění ovzduší zůstává největší enviromentální příčinou předčasných úmrtí v Evropské unii vedoucí k více než 400 tisíc těchto úmrtí ročně,“ představila Evropská komise nové opatření.

Limity, na kterých pracovaly všechny členské země byly připravované několik let. I proto překvapuje nevůle některých zapojených byznysmenů. Několik z nich včetně EPH chce novou směrnici Bruselu napadat u soudu.

Čtěte také:

ČEZ je prý blízko miliardového obchodu s Indy

Polsko definitivně pasé. EPH ztratilo naděje na aktiva EDF

Bulharské tažení ČEZ před prodejem pokračuje

Jenom v Česku vyjde navýšení nákladů do modernizace výroby elektřiny na zhruba 44 miliard korun. Analytici IEEFA poukazují také na ohrožení byznys plánu EPH v Německu, kde česká firma odkoupila hnědouhelné elektrárny od švédské společnosti Vattenfall.

Aktiva odkoupila EPH společně s PPF Investments v roce 2016 za 780 milionů korun, což je značně pod odhadovou hodnotou. Vattenfall to argumentoval tím, že je firma zadlužena a uhelná energetika směřuje k zániku. Podle IEEFA však EPH hlavně díky neočekávanému vývoji na energetickém trhu v Německu utržila za 14 měsíců 370 milionů eur, tedy téměř deset miliard korun.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb