Polsko definitivně pasé. EPH ztratilo naděje na aktiva EDF

Francouzská Electricité de France (EDF) a úřady odsouhlasily prodej francouzských aktiv v Polsku do rukou firmy Polska grupa energetyczna (PGE), ovládané státem.

Polská vláda tak prostřednictvím největší energetické skupiny v zemi získává 8 elektráren v Gdyni, Gdaňsku, Krakově, Vratislavi, Toruni, Zielone Gore a Siechnici. PGE díky tomu zvýší produkci elektřiny více než dvojnásobně.

Akvizice za 4,6 miliardy zlotých, tedy asi 29 miliard korun byla domluvena ještě v květnu 2017. Firmy však musely získat souhlas úřadů. Nejdříve souhlasil francouzský regulátor a tamní ministerstvo hospodářství, aktuálně přidal souhlas polský fond národního majetku, regulátor i ministerstvo energetiky, které mělo v případě nespokojenosti s podmínkami nákupu právo veta.

Čtěte také:

Polsko zrušilo aukce OZE. Trpí také ČEZ

ČEZ diagnostikuje polská plíce. S partnerem láká lidi do společné sítě vytápění

EPH žádá britské úřady o povolení pro gigantickou elektrárnu

Akcie EDF Polska budou na nového majitele přepsané 13. listopadu 2017. PGE se díky obchodu stane naprosto dominantním výrobcem elektřiny v zemi. Splní tak cíl polské vlády, která chce udržováním uhelných elektráren a nákupem v Polsku produkovaného uhlí stimulovat ekonomiku. Podle kritiků však jde o krok devastující životní i podnikatelské prostředí.

O část aktiv EDF měl zájem také Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského. Po domluvě s francouzskou stranou však došlo k zakročení polského ministerstva energetiky, které obchod vetovalo. EPH následně hrozil právními kroky vůči polské vládě, dosud k nim však nedošlo.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu